Bereid de smartphone goed voor op reizen

Het kan zomaar gebeuren dat u in het buitenland nog wat zaken afhandelt op uw smartphone. En anders uw baas wel. Als u over de grens gaat met de smartphone is extra voorzichtigheid geboden. Denk maar aan criminelen die het op toeristen voorzien hebben en aan onbeveiligde netwerken. Neem uw toestel onder handen voor vertrek, zodat u de kans op narigheid zo klein mogelijk maakt.

11 januari 2013 | Door redactie

Gaat u of uw manager naar het buitenland met een smartphone, neem dan een aantal stappen om ellende te voorkomen:

  • Is de mobiele telefoon te ontgrendelen zonder wachtwoord, pas dit dan aan. Het instellen van een wachtwoord kost u weinig tijd en u voorkomt ermee dat nieuwsgierige aagjes in uw smartphone snuffelen.
  • Schrijf het IMEI-nummer op voor vertrek. Dat vindt u door *#06# in het scherm in te typen. Mocht het apparaat verloren gaan tijdens de reis, dan zult u het IMEI-nummer nodig hebben om aangifte te doen.
  • WiFi-netwerken, zijn vaak onbeveiligd. Het is beter om de databundel te gebruiken. Dat is duurder voor uw werkgever, maar wel veiliger.
  • Schakel onnodige apps uit. Hoewel de tarieven zijn verlaagd, blijft mobiel internet in het buitenland duur. Om te voorkomen dat er spanning ontstaat vanwege een torenhoge rekening, kunt u bepaalde apps beter uitschakelen.

Is er beleid voor smartphonegebruik?

Sommige bedrijven hebben al een beleid opgesteld voor mobiele apparaten. Is dat bij uw organisatie ook het geval, dan kan het handig zijn om dit document door te nemen voordat u of uw manager op reis gaat.