Boef niets te duchten van anti-diefstal-app?

Smartphones zijn een geliefd doelwit van rovers. Anti-diefstal-apps – waarmee smartphones kunnen worden getraceerd na diefstal – vinden dan ook gretig aftrek. Maar als u inderdaad uw ontvreemde toestel heeft gelokaliseerd, kan de politie vaak niets voor u doen. Heeft het dan eigenlijk wel zin om een anti-diefstal-app te installeren op uw smartphone?

15 maart 2012 | Door redactie

Het is zo gepiept om een app te installeren die uw smartphone kan lokaliseren. Maar met het traceren van uw toestel heeft u dat nog niet terug. Het ligt voor de hand om naar de politie te stappen, en aan te geven waar u denkt dat het toestel is. Helaas staat ook de politie vaak machteloos in zulke gevallen. Zo wist een man uit Hengelo zijn iPad met behulp van een anti-diefstal-app te traceren naar de woning van een bekende van de poitie. De politie was bereid om de woning binnen te vallen, maar werd teruggefloten door het Openbaar Ministerie (OM). Er werd geen huiszoeking toegestaan, omdat er niet genoeg zekerheid was dat de iPad echt in de woning lag. Op de locatie die de anti-diefstal-app aangaf stond bijvoorbeeld ook een ander huis.

Anti-diefstal-app niet zinloos

Het OM vindt een huiszoeking een zwaar middel, dat de privacy van mensen aantast. Plaatsbepaling door een app is volgens het OM niet genoeg reden om tot zo’n maatregel over te gaan. Er moet eerst aanvullend bewijs zijn dat wijst in de richting van het adres dat de app aangeeft. Als dat het geval is wordt een huiszoeking pas overwogen. Het installeren van een anti-diefstal-app is dus niet zinloos, het is alleen niet altijd genoeg om uw toestel terug te krijgen.