De ‘appstore’ is van iedereen

U moet niet raar opkijken als u binnenkort ook aankopen kunt doen in de ‘Amazon-appstore’, de ‘Nokia-appstore’ of de ‘Microsoft-appstore’. Hoe fanatiek Apple ook probeert om de rechten op de betiteling appstore exclusief voor zichzelf te houden, het ziet ernaar uit dat de hardwarefabrikant de strijd gaat verliezen.

7 januari 2013 | Door redactie

Hardwarefabrikant Apple zou heel graag willen dat de betiteling appstore exclusief geldt voor apps die gemaakt zijn voor het eigen besturingssysteem iOS. Daarom voert het bedrijf een vinnige strijd met concurrenten als Nokia, Amazon en Microsoft. Die azen ook op het gebruik van de term appstore. In de Verenigde Staten heeft Apple online warenhuis Amazon voor de rechter gedaagd wegens misleidende reclame. Door de term appstore te gebruiken, wekte Amazon de indruk een bepaalde kwaliteit te bieden, aldus Apple. 

Niet exclusief voor Apple

De rechter ging daar echter niet in mee. Volgens hem denkt het publiek bij het gebruik van de aanduiding ‘appstore’ niet meteen aan de appstore van Apple. Dit is koren op de molen van de concurrenten. Zij wezen er bij het Europese Merkenbureau al op dat Steve Jobs het zelf ook vaak had over appstores als hij verwees naar de plekken waar de concurrenten hun apps verkochten. De kans is al met al dus klein dat Apple zich het exclusieve gebruik van de term appstore zal kunnen toe-eigenen.