De zakelijke toepassingen van Google Glass

Nu de eerste testexemplaren van de Google Glass onder liefhebbers circuleren, rijst de vraag of er ook zakelijke toepassingen van deze cyberbril zouden kunnen zijn. Vooral op het gebied van controles en incidentrapportages zijn er zeker mogelijkheden.

26 april 2013 | Door redactie

In het bericht ‘Google-bril laat nog even op zich wachten’ las u al over Googles plannen voor lancering van de Google Glass, een bril zonder glazen die u via bluetooth of WiFi aan uw smartphone kunt koppelen. In uw gezichtsveld kunt u dan – geprojecteerd via de cyberbril – een routebeschrijving zien, of uw sociale contacten in de gaten houden, zonder dat u de hele dag met een telefoon of tablet voor uw neus zit.
De Google Glass reageert op spraak. U geeft de bril (Engelstalige) commando’s en hij voert ze onmiddellijk uit. Het commando: ‘OK Glass, take a picture’ zorgt ervoor dat er een foto wordt gemaakt van datgene waarnaar u kijkt. Voor controle- of inspectiewerkzaamheden op locatie zou deze mogelijkheid om beeld real time te registreren veel tijd kunnen besparen. Nu worden zulke taken vaak al vereenvoudigd door het gebruik van een app, maar door een bril aan zo’n app te koppelen, kan het werk nog efficiënter worden uitgevoerd.

Gesprekspartner ziet de wereld door uw bril

Het commando ‘OK Glass, hang out with …’ gevolgd door de naam van een contactpersoon of kring uit uw Google+-account zorgt ervoor dat er een videovergadering met die persoon of groep wordt gestart. U ziet dan via uw bril uw gesprekspartner, zoals bij elke videoconferentie. In het geval van een groepsgesprek kunt u zelf selecteren wie van uw gesprekspartners u in beeld wilt zien.
Het enige verschil met een gewone videovergadering is dat de persoon aan de andere kant van de lijn niet uw gezicht ziet, maar als het ware door uw ogen meekijkt. Voor het ‘ouderwetse’ effect moet u tijdens het online-overleg dus met uw Google-bril op voor de spiegel gaan zitten.