Facebook-apps sluizen uw gegevens weg

U weet ondertussen wel dat u voorzichtig moet zijn met het downloaden van apps op uw smartphone. Veel van deze apps snuffelen rond op uw smartphone en sturen de gevonden gegevens zonder pardon door. Ook op Facebook kunt u apps downloaden. En ook op Facebook stelen die zonder uw medeweten gegevens.

25 april 2012 | Door redactie

Op Facebook worden applicaties enthousiast geïnstalleerd. Veel van deze apps zijn echter niet zo onschuldig als u misschien zou denken. Privacyvoorvechter PrivacyChoice heeft een aantal Facebook-applicaties onder de loep genomen. Elke app kreeg een privacyscore op een schaal van één tot honderd. Geen enkele haalde de maximale score van honderd – hoewel sommige aardig in de buurt kwamen. Elke app ging wel op de een of andere manier slordig om met persoonlijke informatie. Sommigen delen uw gegevens met tientallen adverteerders, die u overigens niet allemaal een opt-outmogelijkheid geven.

Scores Facebook-apps bekijken

Facebook controleert niet of apps wel netjes met uw persoonlijke gegevens omgaan. Het is dus aan uzelf om te achterhalen welke informatie wordt doorgestuurd. Op een speciale pagina kunt u de score van verschillende populaire Facebook-apps opzoeken. Door op Click for more details te klikken ziet u precies hoe de score is opgebouwd. Op die pagina kunt u ook zien of opt-out een mogelijkheid is.