Facebook en YouTube op zwarte lijst

Werknemers maken steeds vaker op hun werk gebruik van mobiele apparaten. Dat vindt niet iedere werkgever even prettig. Die heeft niet altijd zicht op de apps die worden gebruikt. Niet alleen vormen sommige een risico voor de veiligheid van bedrijfsgegevens, het gebruik ervan is ook niet bevorderlijk voor de productiviteit. Steeds meer werkgevers zetten ze dan ook op een zwarte lijst.

3 april 2013 | Door redactie

Bijna iedere werknemer beschikt tegenwoordig wel over een mobiel apparaat, ook op het werk en soms ter beschikking gesteld door de werkgever. Dat u daarmee mag doen wat u wilt, is verleden tijd. Het komt steeds vaker voor dat werkgevers bepaalde apps op een zwarte lijst zetten. Vooral populaire apps als Angry Birds, Dropbox,  Facebook en YouTube worden vaker geblokkeerd op mobiele apparaten van werknemers, zo meldt het Enterprise Mobility Cloud Report van Citrix. Maar liefst 18% van de ondervraagde organisaties heeft een zwarte lijst opgesteld. De aanbieders van mobiele apps houden zich vaak niet aan de Wet op de privacy, waardoor de apps gevoelige informatie verzamelen van smartphones en tablets. Dat kan ook gaan om bedrijfsgegevens die niet in verkeerde handen mogen vallen.

Zwarte lijst en witte lijst 

Dat gebeurt zonder dat u daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven en vaak ook zonder dat u het weet. U leest immers vast niet de volledige tekst van de algemene voorwaarden waarmee u akkoord moet gaan. Naast het gevaar voor de veiligheid van bedrijfsgegevens, willen werkgevers ook voorkomen dat werknemers te pas en te onpas spelletjes kunnen spelen of hun Facebook-pagina bezoeken of bijwerken. Werkgevers hebben ook een ‘witte’ lijst met apps die werknemers wel mogen gebruiken. Daar staan onder meer op: Adobe Reader, Evernote, Google Chrome, NitroDesk en TouchDown. Skype komt zowel op de zwarte lijst als op de ‘witte’ lijst voor. Het voordeel van een witte lijst is dat uw werkgever niet zonder meer het gebruik van apps verbiedt, maar ook alternatieven aanbiedt. Dat roept minder weerstand op.