Fietsregeling loopt langzaam ten einde

19 december 2014 | Door redactie

U bent vanaf 1 januari 2015 verplicht om de regels van de werkkostenregeling (WKR) te hanteren. Onder de WKR vervallen de oude fiscale regels voor de fiets van de zaak. Dit zorgt momenteel voor zo veel fietsbestellingen dat fietsleveranciers niet alle fietsen vóór 2015 kunnen aanleveren. De fiscus heeft daarom de regels voor het einde van de fietsregeling versoepeld.

Vanaf 1 januari 2015 kunt u geen gebruik meer maken van de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen. Veel werknemers willen echter nog profiteren van de huidige fietsregeling. Dat zorgt voor een stormloop op bedrijfsfietsen. Het is voor fietsfabrikanten hierdoor niet meer haalbaar om de fietsen nog dit jaar af te leveren. Dat levert een probleem op: voor de fietsregeling is de afleverdatum van de fiets namelijk bepalend.

Fiets moet uiterlijk 31 maart 2015 afgeleverd zijn

De Belastingdienst heeft de fietsregeling op aandringen van de Vereniging voor Rijwiel en Automobiel Industrie (RAI) versoepeld: als de fiets dit jaar nog gefactureerd is, mag de fiets uiterlijk 31 maart 2015 afgeleverd worden.
De overige voorwaarden voor de fiscale fietsregeling blijven wel gewoon van kracht. U mag alleen gebruikmaken van de fietsregeling voor zover de waarde van de fiets in het economisch verkeer maximaal € 749 bedraagt en de werknemer de fiets op meer dan de helft van zijn werkdagen gebruikt voor woon-werkverkeer. Daarnaast mag uw organisatie in 2012, 2013 en 2014 niet al eerder een fiets aan de werknemer hebben vergoed, verstrekt of ter beschikking gesteld.

Fiets onderbrengen in de vrije ruimte

Onder de WKR geldt geen aparte fietsregeling. Als uw organisatie een werknemer onbelast van een fiets wil voorzien, moet u de waarde van de fiets onderbrengen in de vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom van uw organisatie. Voor de werknemer is de fiets dan sowieso onbelast. Als de vrije ruimte wordt overschreden, betaalt uw organisatie over het meerdere 80% eindheffing.