Flinke discussies over extra betalen voor apps

Smartphones en apps gaan hand in hand. Zonder apps verliest de smartphone veel van zijn glans. KPN is van plan te profiteren van de populariteit van apps door klanten extra te laten betalen. Vodafone laat klanten nu al betalen voor het gebruik van bepaalde apps. Uw organisatie hoeft echter niet hals over kop van provider te veranderen. Als het aan de Tweede Kamer ligt is het laatste woord over de extra kosten namelijk nog niet gezegd.

24 mei 2011 | Door redactie

Als het aan de telecombedrijven ligt, zal uw organisatie extra moeten gaan betalen voor het gebruik van bepaalde apps. Het gaat dan om apps die veel data gebruiken. Ook het blokkeren van diensten die gratis bellen en sms'en mogelijk maken staat op de agenda. GroenLinks vindt dit niet door de beugel kunnen, en wil zulke praktijken verbieden. Een provider mag volgens de partij niet beslissen wat wel en niet gebruikt mag worden, of waar extra voor betaald zou moeten worden. Minister Verhagen van Economische Zaken is verantwoordelijk voor de Telecomwet, maar ziet geen brood in het voorstel van GroenLinks. Helaas voor minister Verhagen vindt de meerderheid van de Tweede Kamer wel dat de providers moeten worden aangepakt.

Wacht besluit Tweede Kamer af

U kunt dus het beste even afwachten wat de overheid gaat beslissen. Mochten telecombedrijven toch hun zin weten door te drijven, dan kunt u altijd nog de apps die veel data verbruiken van uw smartphone verwijderen. Of uw organisatie kan in dat geval overstappen naar een provider die geen extra kosten rekent voor deze apps.