G-rekening moet blijven, wel modernisatie nodig

10 november 2016 | Door redactie

De werkgroep die de G-rekening moest onderzoeken heeft geconcludeerd dat deze behouden moet blijven. De regeling zal wel een geleidelijke modernisering moeten ondergaan waardoor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven zullen afnemen.

De g-rekening (tool) wordt gebruikt om aansprakelijkheid te voorkomen als de andere partij niet aan haar betalingsverplichtingen voldoet. Hierbij gaat het om een speciale geblokkeerde rekening waarop een deel van het factuurbedrag wordt gestort. De staatssecretaris van Financiën heeft een werkgroep ingesteld om de gevolgen van afschaffing van de g-rekening en eventuele alternatieven voor de g-rekening in kaart te brengen. De werkgroep is echter tot de conclusie gekomen dat de g-rekening gewoon moet blijven bestaan. Maar een moderniseringsslag is wel hard nodig.

Doorontwikkeling levert minder administratieve lasten op

De doorontwikkeling van de g-rekening levert een vermindering van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven op. Daarnaast worden de banken en de Belastingdienst er ook beter van want hun uitvoeringslasten nemen flink af. De werkgroep heeft ook voorstellen gedaan om fraude met de g-rekening tegen te gaan. Ze is kort samengevat tot de volgende conclusies gekomen:

  • Behoud van de g-rekening en de daarbij behorende mogelijkheden voor fiscale vrijwaring. Er is volgens de werkgroep geen maatschappelijk draagvlak om de g-rekening af te schaffen en ook niet voor één van de onderzochte alternatieven voor de g-rekening.
  • Er is een geleidelijke modernisering van de g-rekening nodig. Doorontwikkeling van de g-rekening leidt tot een vermindering van de administratieve lasten van het bedrijfsleven, verbetert de werkprocessen bij de banken en de Belastingdienst en versterkt het toezicht door de Belastingdienst (inning en heffing) in lijn met de Investeringsagenda. Kies voor het stapsgewijs doorvoeren van verbeteringen die winst bieden voor de Belastingdienst, de banken en het bedrijfsleven dat gebruikmaakt van de g-rekening.
  • De werkgroep doet de aanbeveling om de gesprekken tussen de stakeholders gaande te houden om de voorstellen voor verdere verbeteringen van de g-rekening uit te werken.