Geen wet voor publiceren camerabeelden misdrijven

4 februari 2019 | Door redactie

De kogel is door de kerk: er komt definitief geen wet die regelt dat organisaties en particulieren camerabeelden mogen publiceren om te helpen bij het oplossen van misdrijven. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft dit besloten.

Het uit 2015 stammende wetsvoorstel de publicatie van camerabeelden van diefstal en vernieling reguleert, komt voort uit twee in 2011 en 2013 door de Tweede Kamer ingediende moties. Sindsdien is de haalbaarheid van het wetsvoorstel onderzocht. Punten van zorg waren onder meer het feit dat het delict duidelijk te zien moet zijn én dat andere personen dan de verdachte niet herkenbaar in beeld mochten worden gebracht. De privacyrisico’s (tools) blijken niet in verhouding te staan tot het doel van het wetsvoorstel.

Inbraak bedrijfspand vaak niet duidelijk in beeld

Aan de effectiviteit werd eveneens getwijfeld. Zo zijn er juíst bij inbraak in bedrijfspanden vaak geen duidelijke camerabeelden beschikbaar. Hierdoor zou het wetsvoorstel slechts zeer beperkt toepasbaar zijn. Minister Grapperhaus heeft nu dan ook besloten om ‘geen gevolg te geven aan het wetsvoorstel’.