Genoeg slapen voorkomt een hoop ellende

8 februari 2012 | Door redactie

Een tekort aan slaap kan zeer schadelijk zijn voor de hersenen. Een maand slaaptekort kan de hersenen zelfs verkleinen. Daarnaast ontregelt slaaptekort de serotonineproductie. Werknemers zullen hierdoor meer moeite hebben om goed te functioneren.

Werknemers die goed uitgerust zijn, zullen over het algemeen goed functioneren. Medewerkers die slecht of weinig slapen, kunnen daar wel eens meer moeite mee hebben. Serotonine beïnvloedt namelijk stemming, het gevoel van zelfvertrouwen, slaap, emoties, seksuele activiteit en eetlust. Door het slaaptekort raakt de productie ontregeld en kan iemand neerslachtig of zelfs depressief worden. Een week slaaptekort kan het systeem al volledig ontregelen.

Het effect van slaaptekort

Bij een maand slaaptekort ontstaat er echter nog een heel ander probleem. Niet alleen is de aanmaak van stoffen zoals serotonine ontregeld; ook krimpt een bepaald gedeelte van de hersenen. Hierbij gaat het om de zogenoemde hippocampus of slaapkwab. Dit hersengebied is betrokken bij functies als leren, geheugen en emoties. Als  de slaapkwab kleiner wordt, is de kans groot dat leren een stuk moeilijker gaat en dat het geheugen het laat afweten. Medewerkers met een chronisch slaapgebrek zullen dus minder goed functioneren dan werknemers die voldoende slapen. Daarnaast kan het ook tot een depressie leiden. Of het effect van het slaaptekort op de hersenen weer terug te draaien is, is nog niet bekend.

Consequent genoeg slaap en rust

Hebben medewerkers concentratieproblemen en klagen ze over neerslachtigheid, ga dan eens na wat hun slaappatroon is. Misschien lukt het niet om consequent voor genoeg slaap en rust te zorgen. Het is echter wel heel belangrijk om goed te kunnen blijven functioneren. Het is even belangrijk als gezond eten of voldoende beweging. Neem voldoende slaap dus ook mee  bij het bespreken van preventieve maatregelen tegen gezondheidsklachten.