Google Drive neemt ordenen en opruimen uit handen

8 maart 2018 | Door redactie

Google is flink aan het experimenteren met kunstmatige intelligentie en machine learning. Dat is nu weer te zien aan opslagdienst Google Drive. Deze krijgt een extra functie waarmee bestanden zichzelf automatisch ordenen en opruimen.

Zeker voor zakelijke gebruikers van G Suite maar ook voor particulieren, zal Google Drive waarschijnlijk flink uitpuilen. De opslagdienst heeft door de tijd heen namelijk een hoop documenten verzameld, en dan ook nog van verschillende aard. Lastig om deze hoeveelheid documenten te beheren, vandaar dat Google Drive nu orde in de chaos wil brengen.

Meest waarschijnlijke contactpersonen

De software-experts van Google (tools) zijn erachter gekomen dat gebruikers meestal de ‘Shared with me’-sectie raadplegen om content in hun eigen Google Drive te vinden. Hier is namelijk precies te zien welke documenten er allemaal met de gebruiker gedeeld zijn. Deze ‘Shared with me’-sectie krijgt een extra tabblad dat leert van de behoeften van de gebruiker. Dankzij kunstmatige intelligentie en machine learning weet het tabblad bijvoorbeeld met wie iemand veel interactie heeft en vaak bestanden uitwisselt. Onder de nieuwe ‘Quick access’-knop is dan ook een lijst van deze contactpersonen te vinden. Hoe vaker contact, hoe waarschijnlijker dat de gegevens in de nabije toekomst weer nodig zijn, is hierbij de gedachte van Google Drive. Daarnaast geldt: hoe vaker de dienst geraadpleegd wordt, hoe nauwkeuriger Google Drive voorspellingen kan doen, het zelflerende idee achter machine learning.

Hosanna voor gebruikers van G Suite

Google Drive introduceert de nieuwe functionaliteit met bijbehorende nieuwe interface midden maart 2018. Zeker de zakelijke gebruikers van G Suite zullen een opgeschoonde en geordende Drive met open armen verwelkomen. Google zal daarnaast niet op zijn lauweren rusten, en heeft al aangekondigd dat het de komende maanden met andere technologische foefjes op de proppen komt die op basis van kunstmatige intelligentie en machine learning werken.