Gratis virusscanners Android zakken door het ijs

Om akelige virussen op afstand te houden kunt u maar beter antivirussoftware op uw Android-smartphone installeren. Wees wel selectief; zij voeren niet allemaal hun werk even goed uit. Vooral de gratis virusscanners laten het soms afweten. Er zijn zelfs programmas die geen enkele bedreiging detecteren.

17 november 2011 | Door redactie

Wanneer u een virusscanner op uw Android-smartphone wilt installeren is het verleidelijk om  voor een gratis variant te kiezen. Helaas blijkt nu uit onderzoek van de gerenommeerde Duitse testorganisatie AV-Test.org dat het somber gesteld is met de gratis virusscanners voor Android. Van de zeven virusscanners wist alleen Zoner Antivirus een redelijk resultaat te behalen. Die detecteerde acht van de tien kwaadaardige apps bij de installatie. Maar bij een gewone scan kwam ook dat programma niet verder dan 32%. De rest van de virusscanners detecteerden maximaal één geïnfecteerde app bij installatie en tijdens de normale scan zelfs nul.

Betaalde Android-virusscanner beter

De prestatie van Zoner Antivirus verbleekt als er wordt vergeleken met de betaalde virusscanners van F-Secure en Kaspersky Lab. Die twee programma’s wisten namelijk alle kwaadaardige apps op te sporen. Installeer dus niet zomaar de eerste de beste Android-virusscanner die u tegenkomt. In de onderstaande tabel ziet u de testresultaten van de scan tijdens het installeren.

Gratis virusscanners Android