Handelsverdrag met Canada vandaag officieel een feit

21 september 2017 | Door redactie

Vandaag is het handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Canada in werking getreden, het zogenoemde CETA-verdrag. Het verdrag is nog niet volledig van toepassing. De handel in financiële diensten en de bepalingen over investeerdersbescherming treden pas in werking als alle lidstaten hun goedkeuring aan CETA hebben gegeven.

Canada is een belangrijke handelspartner van Nederland. Nederland exporteerde volgens cijfers van de EU in 2016 voor € 4,4 miljard naar Canada, en importeerde voor € 3,1 miljard. Het verdrag tussen de EU en Canada zorgt voor de afschaffing van 98 procent van de Canadese importtarieven op Europese producten.

Ondernemer dingt mee naar Canadese overheidsopdracht

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW ziet de mogelijkheden verbeteren voor Nederlandse bedrijven die handel willen drijven met Canada (tools). Nederlandse ondernemers profiteren van het verdwijnen van alle importtarieven en handelsbelemmeringen. Volgens de belangenbehartiger was het daarnaast hoog tijd dat Nederlandse ondernemers kunnen meedingen naar Canadese overheidsopdrachten. Deze markt zat hiervoor op slot.