Handsfree bellen leidt automobilist ook af

Belt u tijdens het autorijden, dan riskeert u een boete van de politie. Het bellen met een mobiel in de hand leidt namelijk af en verhoogt de kans op een ongeluk. Toch blijkt handsfree bellen bijna net zo gevaarlijk te zijn als het zogenoemde handheld bellen; de bestuurder raakt namelijk afgeleid door het gesprek en niet zozeer de mobiele telefoon. Dit is de conclusie uit het rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

3 mei 2012 | Door redactie

De SWOV analyseerde ruim 90 onderzoeken en uit het rapport (pdf) bleek dat afleiding van de bestuurder in 5% tot 25% van de auto-ongelukken een rol speelt. Bij vrachtwagens komt dit nog veel vaker voor; het gaat dan om 70% van de ongelukken. Maar ook het praten met een medepassagier, navigatiesystemen, muziek, eten, drinken en reclameborden zorgen voor afleiding. Al deze afleidingen beïnvloeden de verkeersvaardigheden van de bestuurder.

Informeer werknemers over gevaren

Diverse studies lieten een verminderde controle over het voertuig zien, een tragere reactie op veranderingen in de omgeving en er werden meer fouten gemaakt. Een verbod op het bellen tijdens het rijden zit er niet in volgens de onderzoekers, aangezien de mobiele telefoon inmiddels zo’n een belangrijk onderdeel van zowel het kantoor- als het privéleven is.
U kunt werknemers natuurlijk wel informeren over de gevaren van afleiding tijdens het rijden. Breng de werknemers bijvoorbeeld op de hoogte van de Auto Reply App van Veilig Verkeer Nederland. De app voorkomt dat de telefoon overgaat tijdens het rijden en stuurt de beller een sms waarin staat dat het gesprek niet kan worden beantwoord omdat de bestuurder aan het rijden is.