Houd de vinger aan de pols bij hoge werkdruk

25 oktober 2013 | Door redactie

Natuurlijk heeft u graag harde werkers in uw team. Maar de werkdruk mag niet te hoog oplopen voor uw medewerkers. Uit onderzoek van FNV Bondgenoten blijkt dat bijna de helft van de medewerkers een hoge werkdruk ervaart. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten en uiteindelijk zelfs uitval. Zorg daarom dat u een te hoge werkdruk zo snel mogelijk signaleert en maatregelen neemt.

Als uw medewerkers een hoge werkdruk ervaren, is dat uitermate vervelend. Uit de Gewoon Goed Werk-meter van FNV Bondgenoten blijkt dat bijna 50% van de deelnemers een hoge werkdruk ervaart. Steeds vaker moet hetzelfde werk worden gedaan door minder medewerkers, waardoor een hogere werkdruk ontstaat. Aan de Gewoon Goed Werk-meter hebben inmiddels 13.000 mensen meegedaan.

Signaleer hoge werkdruk

Een hoge werkdruk kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om hoge werkdruk zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Door een te hoge werkdruk in een vroeg stadium te signaleren, kunt u de bedrijfsarts inschakelen voordat uw medewerker daadwerkelijk klachten krijgt en ziek wordt. Let hierbij op de verschillende stressverschijnselen die medewerkers met een te hoge werkdruk kunnen ervaren, zoals gespannenheid, concentratieproblemen, somberheid, vermoeidheid en vergeetachtigheid.

Meer informatie over de preventiemedewerker vindt u in de toolbox Zo maakt u werk van de preventiemedewerker.