Ontbrekende factuur kan u veel kosten

5 maart 2010 Door redactie

Als u een onjuiste factuur aan een klant geeft, kan dat sinds dit jaar verstrekkende gevolgen hebben. U riskeert hiermee bij boekenonderzoek door de Belastingdienst namelijk een verzuimboete van maximaal € 4.920 per factuur. Hetzelfde geldt als u helemaal geen factuur heeft uitgereikt. Het is dus verstandig om eens goed naar het factureringsproces van de organisatie te kijken.

De eisen waaraan een factuur moet voldoen, zijn vastgelegd in de Wet op de omzetbelasting. Daar staat bijvoorbeeld dat u altijd het btw-nummer van de organisatie op de factuur moet vermelden, net als de naam van de debiteur en een specificatie van de goederen of diensten die u aan de klant heeft geleverd. Kijk ook naar de precieze factuurvereisten volgens de Belastingdienst. Constateert de inspecteur bij controle dat uw facturen niet aan deze vereisten voldoen, dan kunt u hier door de nieuwe regeling sinds 1 januari van dit jaar dus een verzuimboete voor krijgen.

Op tijd factureren

De nota's die u uitreikt moeten niet alleen correct zijn, u moet er ook op letten dat u ze op tijd verstuurt. U moet factureren binnen 15 dagen na afloop van de maand waarin uw organisatie de levering of dienst heeft verricht. Het is nog niet duidelijk of uw organisatie ook een verzuimboete kan krijgen als u uw facturen te laat verstuurt. Als u geen factuur verstuurt, bent u in ieder geval wel de sigaar.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Debiteurenbeheer
    • Videocollege 10 minuten

    Het betalingsmoraal ligt lager dan normaal tijdens de crisis. Dat heeft u waarschijnlijk al wel gemerkt aan het contact met uw klanten. Wat moet u precies doen als uw klanten laat,...

  • Werken met subgrootboeken
    • Videocollege 8 minuten

    Wilt u uw kennis over financiële administratie verbeteren en verfijnen, dan biedt deze cursus uitkomst. Subgrootboeken bieden u een methode om heel snel de stand van zaken wat...

Heeft u een vraag over Debiteurenbeheer?

Jeroen Hettema

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar