Wetsvoorstel tegen acquisitiefraude op komst

29 april 2013 Door redactie

De Tweede Kamer komt binnenkort met een initiatiefwet om ondernemingen te beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. In het wetsvoorstel komt te staan dat acquisitiefraude strafbaar wordt. Bovendien moeten opgelichte ondernemingen sneller onder wurgcontracten van acquisitiefraudeurs uit kunnen komen.

Acquisitiefraude is de afgelopen tientallen jaren een groeiend probleem. Vaak gaat het om de verkoop van peperdure advertenties in nauwelijks gelezen tijdschriften of op weinig bezochte websites. Niet zelden bellen advertentiefraudeurs op drukke momenten waarop ondernemers of hun werknemers weinig tijd hebben om aanbiedingen goed te controleren. De aanbiedingen zijn vaak ook vermomd als verlenging van een bestaande samenwerking.

Paal en perk aan acquisitiefraude

De VVD en de SP komen nog voor het zomerreces met een initiatiefwet om een einde te maken aan deze schimmige praktijken. In het wetsvoorstel zullen diverse maatregelen tegen acquisitiefraude staan. Civielrechtelijk moeten ondernemingen gemakkelijker onder overeenkomsten uit kunnen als deze op een misleidende manier tot stand zijn gekomen. In het strafrecht zal daarnaast het plegen van acquisitiefraude strafbaar worden gesteld. Beide partijen willen het voorstel graag nog dit jaar door de Tweede Kamer loodsen.

Let op signalen van fraude

In de tussentijd blijft het belangrijk om goed op te letten! Pas altijd goed op bij telefonische aanbiedingen of faxen waarop u een handtekening moet zetten. Het is verstandig om samen met collega’s op de financiële afdeling goed op te letten. Eventuele fraudegevallen kunt u melden bij het Steunpunt Acquisitiefraude

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Voorkom acquisitiefraude
    • Videocollege 19 minuten

    Bijna iedere organisatie krijgt er vroeg of laat mee te maken: een factuur van een bedrijf waar u nog nooit contact mee heeft gehad of iemand aan de telefoon die vraagt of u even de...

Heeft u een vraag over Fraude?

Frans Jacobs

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en professionele vaardigheden

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar