iLost: digitale bak voor gevonden voorwerpen

18 november 2013

Bent u iets verloren, dan kunt u tegenwoordig terecht bij iLost. Deze digitale vergaarbak voor gevonden voorwerpen voorkomt ellenlange zoektochten naar verloren sleutels, camera’s en andere persoonlijke bezittingen. Zo hoeft u straks niet meer uw stappen na te gaan en te bellen met restaurants, ziekenhuizen, vervoersmaatschappen of hotels. U kijkt gewoon op de website van iLost of uw voorwerpen gevonden zijn.

80% van alle voorwerpen die mensen verliezen, worden teruggevonden door bedrijven en organisaties. Zijn zij lid van iLost, dan kunnen zij het gevonden voorwerp direct aanmelden op de website. Daarin schuilt echter ook de valkuil van dit systeem: bedrijven moeten zich wel aanmelden voor de diensten van deze digitale lost & found. Verliest u uw sleutels in de trein, dan zult u op dit moment gewoon nog moeten bellen met de klantenservice van de NS. Een aantal organisaties is al lid van iLost, waaronder de Amsterdam Arena. De kracht van het systeem neemt toe, naarmate meer organisaties zich erbij aansluiten.

Bedrijven krijgen een rode iLost-knop op de website

Bedrijven die lid worden van iLost kunnen de dienst twee maanden gratis uitproberen. Daarna betalen zij een vast bedrag per maand. Is een bedrijf eenmaal aangesloten bij iLost, dan hoeft het geen telefoontjes meer aan te nemen, mails te beantwoorden of andere werkzaamheden te verrichten als het gaat om gevonden voorwerpen. In drie stappen zetten organisaties de voorwerpen online. Bedrijven krijgen een rode iLost-knop op hun website die ervoor zorgt dat verliezers eenvoudig hun verloren voorwerp terug kunnen vinden.

Werkwijze van iLost is eenvoudig

De werkwijze is simpel: medewerkers van een organisatie kunnen de gevonden voorwerpen binnen 30 seconden toevoegen aan de database van iLost. Als de verliezer aanspraak maakt op zijn verloren bezitting, ontvangt de vinder daarvan bericht. De organisatie die het voorwerp heeft aangemeld, moet vervolgens de claim bevestigen. Hij ontvangt van iLost dan een verzendlabel dat hij kan gebruiken om het gevonden voorwerp te versturen naar de verliezer.