Personeel voor € 7,50 per uur. Simpel!

23 maart 2010 Door redactie

U heeft goede medewerkers nodig die graag voor uw geweldige organisatie willen werken. Maar u kunt daarvoor niet onbeperkt geld uitgeven. Gelukkig kunt u via re-integratieprojecten van sociale werkplaatsen eenvoudig een werknemer krijgen voor maar € 7,50 per uur. Exclusief btw, dat wel. Dat is minder dan het minimumloon en u heeft ook nog eens geen financiële verplichtingen als de medewerker verlof opneemt of ziek wordt.

Het kan volledig legaal en past volledig in de trend van maatschappelijk verantwoord ondernemen: u regelt een toegewijde werknemer via een plaatselijke sociale werkplaats. En daar hoeft u helemaal niet zo veel voor te regelen.

Sociale werkplaats competenties

Bij 'sociale werkplaats' denken veel managers aan welwillende, maar incapabele mensen. Aan 'mensen-met-mogelijkheden', zoals dat in gehandicaptenland heet. Dat is echter achterhaald. Een paar decennia terug kwam ook een handige timmerman die een duim miste op een sociale werkplaats terecht. Tegenwoordig krijgen zulke medewerkers een zetje om op de arbeidsmarkt terug te keren. Uw organisatie kan daarvan profiteren. U zult een hoop klusjes die altijd blijven liggen toch gedaan krijgen als u een medewerker van de sociale werkplaats inhuurt.

Kosten en proeftijd

De kosten zijn laag: de meeste werkplaatsen vragen € 7,50 exclusief btw. Er zijn ook werkplaatsen die meer of minder vragen, maar bedragen tussen de € 6,50 en € 8,50 zijn gangbaar. U gaat naar een lokale sociale werkplaats en hangt daar een vacature op voor een functie die u in uw organisatie vervuld wilt hebben. Natuurlijk moet u daarover eerst met de werkplaats overleggen. Op de meeste werkplaatsen reageren ze direct of binnen 24 uur op uw aanvraag. Zonder veel administratieve rompslomp kunt u mensen via een sociale werkplaats bij u laten detacheren. Om er zeker van te zijn dat u een goede werknemer heeft getroffen, kunt u gebruikmaken van een proefperiode van een maand of langer voor u een detacheringscontract tekent.

Opleiding doordeclareren

Als u via een sociale werkplaats een geschikt persoon heeft gevonden, moet u hem nog wel vaak bijschaven met een opleiding. Het is vrijwel altijd mogelijk - natuurlijk wel op afspraak - om deze opleidingskosten vervolgens te declareren bij de sociale werkplaats. De medewerker is immers voor zijn cv gebaat bij een training.

Proefabonnement MT Rendement