Voorwaarden voor jaaraangifte BTW wijzigen

9 december 2013 Door redactie

Als u ondernemer bent voor de BTW, moet u waarschijnlijk per kwartaal aangifte doen. U kunt de Belastingdienst vragen om onder bepaalde voorwaarden per jaar aangifte te doen. Deze voorwaarden wijzigen vanaf 1 januari 2014.

De Belastingdienst bepaalt als u een onderneming start voor welke belastingen u een aangifte moet indienen en welk tijdvak er gaat gelden. Meestal moet u voor de BTW een kwartaalaangifte indienen. Het is echter mogelijk om hiervan af te wijken. Want wilt u liever per jaar BTW-aangifte doen, dan kunt u dat schriftelijk verzoeken aan uw belastingkantoor. U komt alleen in aanmerking voor een jaaraangifte als uw onderneming per jaar minder dan € 1.883 betaalt. Daarnaast kunt u de Belastingdienst ook verzoeken om per maand aangifte te doen. Dat is uiteraard alleen voordeliger  als u maandelijks BTW terugkrijgt van de fiscus.

Vanaf 1 januari 2014 wijzigen regels voor jaaraangifte

De voorwaarden voor het mogen indienen van de jaaraangifte gaan echter per 1 januari 2014 veranderen. U moet dan aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • U betaalt per jaar minder dan € 1.883 aan BTW.
 • U levert per jaar voor minder dan € 10.000 goederen en diensten aan klanten in andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Dit zijn de zogenoemde intracommunautaire leveringen en diensten (nieuw).
 • U koopt per jaar voor minder dan € 10.000 aan goederen in andere EU-landen. Dit zijn de zogenoemde intracommunautaire verwervingen (nieuw).
 • U heeft geen vergunning artikel 23. Deze vergunning kunt u krijgen als u goederen importeert vanuit niet-EU-landen. Normaal gesproken moet u dan BTW betalen bij de douane. Heeft u echter een vergunning artikel 23, dan hoeft u niet bij de grens te betalen. U neemt de BTW dan op in uw BTW-aangifte (nieuw).

U moet aan al deze voorwaarden voldoen. Als u  op een gegeven moment niet meer aan één van deze voorwaarden voldoet, krijgt u een brief van de Belastingdienst en wijzigt het aangiftetijdvak weer.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

 • BTW berekenen bij betalingskorting?

  Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

 • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

  Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

 • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

  In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Willem van Kasteren

Belastingadviseur

WVK Belastingadvies
Adviseur is nu beschikbaar