Wet werk en zekerheid invullen met 7+8+8-regel

30 april 2014 | Door redactie

Als het wetsvoorstel Werk en zekerheid in werking treedt, heeft dit directe gevolgen voor uw HR-beleid. De ketenbepaling verandert, een proeftijd is bij korte contracten niet meer mogelijk en er komt een transitievergoeding bij ontslag. Met de 7+8+8-regel vult u deze bepalingen praktisch in.

Veel werkgevers zijn geen voorstander van de Wet werk en zekerheid. Zij denken dat de wet de flexibilisering van de arbeidsmarkt niet tegengaat, maar juist bevordert. Tegelijkertijd moet u maar weer een werkbaar contractenbeleid verzinnen. Een mogelijke oplossing is de 7+8+8-regel. U biedt een nieuwe werknemer in eerste instantie een arbeidsovereenkomst aan voor de duur van zeven maanden. Voldoet de werknemer, dan kunt u nog een tweede en derde contract voor acht maanden aanbieden. Een vaste aanstelling is daarna optioneel.

Ketenbepaling, proeftijd en transitievergoeding

De 7+8+8-regel heeft drie voordelen. Ten eerste duren de drie tijdelijke contracten in totaal 23 maanden waardoor u optimaal van de flexibele mogelijkheden gebruikt maakt. Onder de nieuwe regels moet u namelijk een werknemer na drie contracten of twee jaar (wat er eerder komt) een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden. Ten tweede hoeft u de werknemer geen transitievergoeding te betalen als u na het derde contract besluit de samenwerking te beëindigen. Deze vergoeding betaalt u wel bij een samenwerking die twee jaar of langer duurt. Ten derde mag u in de eerste arbeidsovereenkomst van zeven maanden gewoon een proeftijd opnemen. Zoals u eerder kon lezen is de proeftijd straks niet meer toegestaan in een eerste contract van zes maanden of minder.

Vragen Eerste Kamer over Wet werk en zekerheid

Het is echter maar de vraag of de Eerste Kamer het wetsvoorstel Werk en zekerheid in de huidige vorm goedkeurt. In een voorlopig verslag (pdf) hebben meerdere politieke partijen kritische vragen gesteld over bepalingen uit het wetsvoorstel. Zij verwachten dat de regering in de komende weken een reactie geeft op de vragen. Het streven is om de eerste bepalingen per 1 juli 2014 te laten ingaan. Welke bepalingen dit zijn, kunt u lezen in het bericht ‘Wat verandert er per 1 juli 2014?’.