Online zakendoen met de overheid pas in 2017

1 mei 2014 Door redactie

Online zakendoen met de overheid via het eID-stelsel wordt waarschijnlijk pas mogelijk in 2017. Dit maakte minister Kamp van Economische Zaken onlangs bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder had hij aangegeven dat het al in 2015 mogelijk zou zijn om elektronisch zaken te doen met de overheid met behulp van het zogeheten eID-stelsel. Deze datum kan niet worden gehaald, omdat er behoefte blijkt te zijn aan harmonisatie van beleid op het terrein van de elektronische overheid.

Momenteel bestaat er voor ondernemingen al een vorm van digitaal zakendoen, de zogenoemde eHerkenning. Het is echter de bedoeling dat eHerkenning aansluit bij het eID-stelsel. Het nieuwe eID-stelsel moet het mogelijk maken dat u met identificatiemiddelen veilig online zaken kunt doen met andere ondernemingen of zaken kunt afhandelen met de overheid. Minister Kamp wil eerst de algemene uitgangspunten en voorschriften over de toegankelijkheid van informatie onder de loep nemen. Hierbij komen ook de regels voor het ondernemingsdossier aan bod.

Eenmalig vastgestelde informatie meerdere keren beschikbaar stellen

Het ondernemingsdossier moet het voor u makkelijker maken om aan wetten en regels te voldoen. Met het ondernemingsdossier kunt u bepaalde informatie uit de bedrijfsvoering eenmalig vast leggen en meerdere keren beschikbaar stellen aan overheden zoals toezichthouders en vergunningverleners. In de fases hierna komt het eID-stelsel, transacties en de berichtenbox voor elektronische post waarmee u met de overheid kunt communiceren aan bod.

Het eID-stelsel moet gebruiksgemak bevorderen

Naast het veiliger maken van digitale identificatie wil de overheid ook het gebruiksgemak bevorderen. Nu is het zo dat u bij online bestellingen bij ondernemingen en overheidsdiensten diverse gebruikersnamen en wachtwoorden moet invoeren en onthouden. Dat is niet alleen lastig, maar al die verschillende systemen kosten ook geld. Het is kostenbesparend als de verschillende partijen samenwerken zodat online identificatie goedkoper en makkelijker wordt.