Vakantiedagen doneren aan het goede doel

26 mei 2014 Door redactie

Als werknemers van uw onderneming meedoen aan een sportieve goededoelenactie zoals Alpe d’Huzes of de Roparun, kunnen werknemers hier ook aan bijdragen door bovenwettelijke vakantiedagen te doneren. U kunt hen namelijk helpen om dit op een fiscaal vriendelijke manier te doen.

In het bericht ‘Sportief bijdragen kan fiscaal vriendelijk’ kon u al lezen hoe uw onderneming fiscaal vriendelijk kan bijdragen aan sportieve goededoelenacties. Ook de werknemers die niet zelf de Alpe d’Huez willen of kunnen op fietsen, kunnen een duit in het zakje doen zonder dat ze dit direct in hun portemonnee voelen.

Bovenwettelijke vakantiedagen doneren

Werknemers kunnen één of meer bovenwettelijke vakantiedagen doneren. Dit moet u dan administratief wel op de juiste manier aanpakken. De Belastingdienst stelt zich namelijk op het standpunt dat over de verkoop van vakantie-uren in principe loonheffingen moeten worden afgedragen. U kunt dit omzeilen door de werknemer een verklaring te laten tekenen waarin hij aangeeft dat hij afziet van een bepaald aantal bovenwettelijke vakantie-uren. Vervolgens schenkt u de waarde van deze bovenwettelijke vakantie-uren aan het goede doel.

Twee afzonderlijke gebeurtenissen

Formeel gezien is geen sprake van de verkoop van vakantiedagen, maar van twee afzonderlijke gebeurtenissen:

 • De werknemer doet afstand van vakantie-uren.
 • De werkgever sponsort een goed doel voor een gelijke waarde als waarvan de werknemer afstand deed.

Hierdoor betaalt de werknemer geen loonbelasting/premie volksverzekeringen en betaalt u als werkgever geen werkgeverslasten. De vakantiedagen worden immers niet als loon aan de werknemer uitbetaald. Let erop dat alleen bovenwettelijke vakantiedagen in aanmerking komen voor deze regeling. Het is namelijk niet toegestaan om wettelijke vakantiedagen te verkopen.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Opname van vakantiedagen
  • Videocollege 9 minuten

  In deze korte cursus leert u wat het onderscheid is tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen en wat dit betekent voor uw administratie. Daarbij wordt dieper ingegaan op de...

 • Uitdiensttreding van werknemers
  • Videocollege 7 minuten

  In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

Heeft u een vraag over Vakantiedagen?

Elke Schulting

Adviseur Belonen en Organisatie-ontwerp

STYR & company
Adviseur is nu beschikbaar