Nieuw systeem aangifte loonheffingen

14 november 2014 Door redactie

Recent heeft de Belastingdienst de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen over 2015 gepubliceerd. Eén van de onderwerpen hieruit is de introductie van Digipoort. Per 1 maart 2017 moet uw onderneming de loonheffingen ook via dit systeem gaan aangeven. Dit heeft gevolgen voor uw administratie.

Het Digipoortsysteem vervangt per 1 maart 2017 het BAPI-kanaal en het FOS-kanaal. Het BAPI-kanaal is geïntroduceerd met de invoering van Standard Business Reporting (SBR). U heeft nu voor de aangifte met het BAPI-kanaal een certificaat nodig: een PKIoverheid-certificaat. Als u dit certificaat al heeft voor het FOS-kanaal, hoeft u dit certificaat niet opnieuw aan te vragen. Het FOS-kanaal is een systeem dat uw onderneming kan gebruiken voor aangiften van meer dan 2 MB.

Digipoort is het SBR-systeem dat de overheid op dit moment al gebruikt voor de aangiftes van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en intracommunautaire prestaties. In het bericht Per 1 juni alle aangiften BTW en ICP met SBR kon u al lezen dat u vanaf 1 juni 2014 al verplicht bent om voor de BTW-aangifte gebruik te maken van dit systeem.
De invoering van SBR - binnen de aangifte van de loonheffingen - zal stapsgewijs verlopen. De eerste stap is het afschaffen van het BAPI-kanaal en het FOS-kanaal. Per 1 maart 2017 moet u via Digipoort de volgende gegevens aanleveren:

  • loonheffingen;
  • jaarloonopgaaf;
  • eerstedagsmelding.

Voor maximaal tien inkomens aangifte doen

Wanneer krijgt u niet te maken met Digipoort? Als uw onderneming de loonheffingen aangeeft met het aangifteprogramma van de Belastingdienst, dan kunt u straks nog voor maximaal tien inkomens aangifte blijven doen via dit systeem. U moet zich dus wel verdiepen in Digipoort en SBR. Op de website van de Belastingdienst vindt u aanvullende informatie.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

  • Hoe houdt u uw krediet in de hand?

    U doet aan actief debiteurenbeheer en zorgt er voor dat het bedrijf geen debiteuren heeft die later dan negentig dagen betalen. U zorgt er voor dat de onderneming...

  • Wat is Standard Business Reporting (SBR)?

    Banken zijn overgestapt opt de Standard Business Reporting (SBR). De kans dat er fouten worden gemaakt met dit systeem is een stuk kleiner geworden. SBR is een exclusieve...

Heeft u een vraag over Standard Business Reporting (SBR)?

Hans van der Ven

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar