Kerstversiering moet ook arbo-proof zijn

5 december 2014 Door redactie

In december wordt in veel organisaties de kerstversiering opgehangen. Hoewel het natuurlijk leuk is om ook op de werkvloer van de kerstsfeer te genieten, moet u zich bewust zijn van de risico’s. Ondeugdelijke kerstversiering is zeer brandgevaarlijk. Controleer deze dus goed!

Kerstversiering zorgt voor een feestelijke sfeer, maar de werkgever is er wel voor verantwoordelijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Dat betekent dat u moet controleren of de gebruikte materialen brandveilig zijn. Een klein vonkje kan al rampzalige gevolgen hebben. Om te voorkomen dat er brand uitbreekt en medewerkers of bezoekers verwondingen oplopen, moet u alleen kerstversiering gebruiken die geïmpregneerd is of van brandvertragend materiaal is gemaakt. Ook bij de aanschaf van een kerstboom en losse dennentakken moet u aan de brandveiligheid denken.

Kerstboom mag vluchtroute niet blokkeren

Natuurlijke dennentakken zijn heel brandgevaarlijk. Kies daarom  voor een geïmpregneerde (kunst)boom. Vraag bij de leverancier nadrukkelijk naar artikelen met een brandvertragende kwaliteit. Ook bij het plaatsen van een kerstboom moet u de nodige veiligheidsmaatregelen nemen. Zo mag de kerstboom natuurlijk niet de vluchtroute blokkeren. Plafondversieringen moeten hoog genoeg hangen om ervoor te zorgen dat niemand ertegenaan kan lopen. Zorg verder dat de versiering niet in aanraking kan komen met lichtbronnen die warm worden (zoals spotjes). Op de site van de brandweer vindt u tips en aandachtspunten voor het toepassen van veilige kerstversiering in bedrijven.