Geen sprake van vrijwilliger bij tegenprestatie

5 december 2014 Door redactie

Gemeentes mogen vanaf 1 januari 2015 mensen met een uitkering verplichten om een tegenprestatie te verrichten, zoals vrijwilligerswerk. Komt zo iemand bij uw organisatie terecht, dan is het goed om te weten dat diegene strikt genomen geen vrijwilliger is. Er zijn daarom ook andere voorwaarden van toepassing.

Een uitkeringsgerechtigde die als tegenprestatie vrijwilligerswerk bij u doet, heeft hier niet zelf voor gekozen en is daarom in principe geen vrijwilliger. Het is dan van belang dat u duidelijke afspraken maakt met de gemeente over de verzekering, een eventuele vergoeding, het soort werk en de controle. Omdat de gemeente in feite de opdrachtgever is van de uitkeringsgerechtigde, maakt u met de gemeente afspraken over het werk in plaats van met de vrijwilliger zelf. 

Vrijwilliger die werkloos wordt

Het kan voorkomen dat uw organisatie met vrijwilligers werkt die later werkloos worden en een uitkering krijgen. In dat geval is het vrijwilligerswerk geen tegenprestatie, omdat de vrijwilliger al werkzaam bij u was en hiervoor zelf heeft gekozen. Deze vrijwilliger valt daarom wel onder de vrijwilligersverzekering en u kunt hem een vrijwilligersvergoeding geven. Deze vergoeding is wel lager als uw vrijwilliger een bijstandsuitkering ontvangt. Dan mag de vergoeding maximaal € 95 per maand en € 764 per jaar bedragen. 

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over het bovenstaande, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!

Proefabonnement Bestuur Rendement