Heb je recht op verlof bij een huwelijk?

23 april 2015

Als een familielid of goede bekende gaat trouwen op een doordeweekse dag, wil je daar natuurlijk graag bij zijn. De vraag is alleen of je hier ook een verlofdag voor krijgt. Het antwoord is afhankelijk van de afspraken die hierover in de cao, het personeelsreglement of de arbeidsovereenkomst zijn gemaakt.

In de Wet arbeid en zorg (WAZO) – waarin de wettelijke verlofvormen zijn opgenomen – is niets geregeld over verlofdagen bij een huwelijk. Vaak staan hierover echter wel afspraken in de cao, het personeelsreglement of de arbeidsovereenkomst. Dit heet bijzonder of buitengewoon verlof. Als je zelf gaat trouwen, dan is het gebruikelijk dat je hier rondom de bruiloft minimaal twee verlofdagen voor krijgt. Ga je in ondertrouw, dan krijg je hier meestal één verlofdag voor. Ook voor een bruiloft van een broer of zus, ouder of kind, krijg je meestal een verlofdag.

Vakantiedag opnemen voor een huwelijk

Is er in de cao, het personeelsreglement of de arbeidsovereenkomst niets geregeld, dan hoeft je werkgever hier in principe geen verlofdag voor te geven. Je kunt er dan voor kiezen om een vakantiedag op te nemen. Dit gaat uiteraard wel van je vakantiesaldo af.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Verlofregelingen?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar