Ergonoom doet veel meer dan bureaus afstellen

30 april 2015 Door redactie

Door een ergonoom in te schakelen, kunt u bewegingsproblemen preventief oplossen, maar ook als werknemers al klachten hebben, heeft u baat bij de hulp van een ergonoom. Ergonomen kijken niet alleen naar goed afgestelde bureaus en bureaustoelen: ze kijken naar de hele werkomgeving.

Een ergonoom kan nieuwe werkplekken ontwikkelen of een hele productielijn ontwerpen. Ook is het mogelijk om een ergonoom in te schakelen om uw hele organisatie door te laten lichten op ergonomische knelpunten. Hij kan zelf kijken naar de werkomstandigheden of specifieker aandacht besteden aan de oorzaken van concrete klachten van werknemers. Hieronder vindt u een aantal taken die een ergonoom voor u kan regelen:

 • begeleiding geven bij de inrichting van het kantoor: bijvoorbeeld bij flexplekken;
 • software voor een callcenter of backoffice beoordelen en verbeteren;
 • een ergonomisch spreekuur houden;
 • naar aanleiding van klachten op de werkplek speciale meubels ontwerpen;
 • assemblagelijnen herontwerpen en inrichten om de productiviteit en fysieke belasting te verbeteren;
 • hulpmiddelen ontwerpen om de fysieke belasting bij werkzaamheden te verminderen, zoals bij onkruid wieden, glasplaten tillen of in de bouw.

Niet verplicht om een ergonoom in te schakelen

In de Arbowet zijn ergonomische voorwaarden opgenomen, zoals de eisen aan kantoormeubels en persoonlijke beschermingsmiddelen, maar u bent niet verplicht om een ergonoom in de arm te nemen. Niet elke arbodienst biedt deze mogelijkheid ook aan. De meerwaarde van de ergonoom is dat hij specifiek kijkt naar de mogelijkheden van werknemers in verhouding tot hun taken en middelen. Hij bekijkt een probleem dus als één geheel en neemt niet alleen de Arbowet als basis.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
  • Videocollege 12 minuten

  PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

 • Wetgeving bij ziekte en re-integratie
  • Videocollege 13 minuten

  Valt één van uw werknemers uit vanwege langdurige ziekte, dan wilt u natuurlijk het liefst dat hij weer zo snel mogelijk aan de slag gaat. Door de stappen uit de Wet verbetering...

Heeft u een vraag over Ziekteverzuim?

Marjol Nikkels

Specialist Sociale Wetgeving

CS Opleidingen
Adviseur is nu beschikbaar