Eerste Kamer voor wet tegen schijnconstructies

4 juni 2015 Door redactie

Het wetsvoorstel Aanpak schijnconstructies (WAS) van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de goedkeuring van de Eerste Kamer gekregen. Een groot deel van de wet gaat al per 1 juli 2015 in, de rest volgt op 1 januari 2016.

De WAS moet oneerlijke concurrentie tussen organisaties en uitbuiting van werknemers tegengaan. De Eerste Kamer heeft de wet op 2 juni met algemene stemmen aangenomen. Eerder stemde al de voltallige Tweede Kamer met het wetsvoorstel in. Hierover heeft u kunnen lezen in het nieuwsartikel ‘Kamer stemt voor Wet aanpak schijnconstructies’.

Inspectiegegevens over frauderende organisaties openbaar

Het grootste deel van de WAS treedt per 1 juli 2015 in werking. Vanaf die datum kan de Belastingdienst uw organisatie aansprakelijk stellen voor het uitbetalen van het correcte loon aan uitzendkrachten en (onder)aannemers. De gedupeerde kracht moet wel eerst proberen om het achterstallige loon bij zijn eigen werkgever te halen, maar als dat niet lukt, draait uw organisatie er dus voor op.
Verder regelt de WAS dat de Inspectie SZW de bevoegdheid krijgt om boetes uit te delen aan werkgevers die zich niet aan de eisen uit de WAS houden. Daarnaast mag de Inspectie de inspectiegegevens openbaar maken van organisaties die zich niet aan de regels houden.

Onkostenvergoedingen op loonstrook specificeren

De maatregelen uit de WAS die betrekking hebben op de uitbetaling en administratie van het loon, worden pas per 1 januari 2016 van kracht. Hierbij gaat het om:

 • het verbod op contante uitbetaling van het minimumloon;
 • nieuwe eisen aan het inhouden of verrekenen van vergoedingen of andere kosten;
 • de eis om onkostenvergoedingen op de loonstrook te specificeren.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Wet aanpak schijnconstructies
  • Videocollege 12 minuten

  De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) is ingevoerd met als doel om vormen van uitbuiting van, onderbetaling van en illegaal werk door werknemers tegen te gaan. Zo is er sprake van...

 • Verbod op inhoudingen en verrekeningen
  • Videocollege 6 minuten

  Per 1 januari 2017 geldt het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het minimumloon, dat onderdeel is vanwege de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Vanaf deze datum is het...

Heeft u een vraag over Wet aanpak schijnconstructies (WAS)?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar