De ramadan start op 18 juni 2015

5 juni 2015 Door redactie

Dit jaar begint de ramadan op donderdag 18 juni. Moslims onthouden zich dan een maand lang tussen zonsopkomst en -ondergang van eten, drinken, roken en vrijen. Zijn er in uw onderneming werknemers die deelnemen aan deze maand van bezinning, dan is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

In hoeverre werkgevers rekening moeten houden met werknemers die deelnemen aan de ramadan is niet wettelijk geregeld. Ook zult u hierover in uw collectieve arbeidsovereenkomst geen bepalingen terugvinden. Dat betekent niet dat uw bestuurder de ramadan moet negeren. Zo moet hij handelen vanuit ‘goed werkgeverschap’ en zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden. Werknemers die de hele dag niet eten of drinken, kunnen last krijgen van duizeligheid, vermoeidheid en andere zaken die kunnen leiden tot gevaarlijke situaties.

OR bepaalt eigen rol tijdens de vastenmaand

Vanuit de OR of PVT kunt u beslissen welke rol u daarin wilt spelen. U kunt het aankaarten bij de werkgever en met suggesties komen om vastende werknemers tegemoet te komen, maar u kunt ook onder de achterban peilen hoeveel deelnemers er zijn en waar uw collega’s (deelnemers of niet) precies behoefte aan hebben.

Mogelijkheden om vastende werknemers tegemoet te komen

Om de islamitische werknemers in uw organisatie tegemoet te komen tijdens hun vastenmaand, zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan uw werkgever:

  • tijdelijk de werkzaamheden aanpassen ten behoeve van de veiligheid;
  • het dienstrooster, de werktijden of de pauzes flexibel maken, zodat men ze naar behoefte kan invullen;
  • werknemers onderling de vrijheid geven om diensten te ruilen;
  • voorlichting geven aan alle werknemers om bewustwording te creëren;
  • gezondheidstips of voedingsadvies geven (vooral belangrijk voor diabetici).

Bijlagen bij dit bericht

Proefabonnement OR Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Ramadan?

Elke Schulting

Adviseur Belonen en Organisatie-ontwerp

STYR & company
Adviseur is nu beschikbaar