Btw-tarieven nu per EU-land in één document

10 mei 2010 Door redactie

Sinds kort kunt u op de website van de Europese Commissie een document downloaden met de verschillende BTW-tarieven per EU-land. Dit is nuttig voor u, aangezien u voor sommige diensten die u in andere EU-landen verricht nog steeds buitenlandse btw in rekening moet brengen. Voor leveringen aan consumenten geldt dit sowieso.

Zoals u weet zijn de regels voor het afdragen van btw binnen de EU sinds 1 januari ingrijpend gewijzigd. Voor de meeste goederen en diensten die u verricht aan ondernemingen binnen de EU betekent dit dat de btw verlegd is. In dat geval heeft u niets meer te maken met de buitenlandse fiscus, aangezien uw debiteur de btw rechtstreeks aan de fiscus in zijn land afdraagt. Een aantal diensten vormen hierop een uitzondering. Denk hierbij aan personenvervoer of onderwijs en ontspanning. In Fiscaal Rendement 1 kunt u hierover alles lezen in een uitgebreid artikel dat op pagina 24 begint.

Actualisering maar de vraag

Levert u aan consumenten, dan geldt een andere hoofdregel. U moet dan de btw factureren brengen die geldt in het EU-land waar de afnemer woont. Ook dit kon u lezen in het al eerder genoemde artikel. Tot nu toe was er geen overzicht voorhanden met actuele btw-tarieven per EU-land. Met het document (pdf) op de site van de EC is hier nu verandering in gekomen. Het is nog niet duidelijk of dit overzicht geactualiseerd wordt als EU-landen wijzigingen aanbrengen op hun tarieven.

 

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Debiteurenbeheer
    • Videocollege 10 minuten

    Het betalingsmoraal ligt lager dan normaal tijdens de crisis. Dat heeft u waarschijnlijk al wel gemerkt aan het contact met uw klanten. Wat moet u precies doen als uw klanten laat,...

  • Werken met subgrootboeken
    • Videocollege 8 minuten

    Wilt u uw kennis over financiële administratie verbeteren en verfijnen, dan biedt deze cursus uitkomst. Subgrootboeken bieden u een methode om heel snel de stand van zaken wat...

Heeft u een vraag over Debiteurenbeheer?

MKB Kredietcoach

Diverse adviseurs

MKB-kredietcoach
Adviseur is nu beschikbaar