Jaarrekening verplicht digitaal deponeren

7 september 2015 Door redactie

Onlangs is er een wetsvoorstel gepubliceerd dat ervoor zorgt dat ondernemingen de jaarrekening verplicht digitaal moeten deponeren. Het boekjaar waarin u voor het eerst te maken krijgt met deze verplichting, is afhankelijk van de omvang van uw onderneming.

In het nieuwsartikel ‘Vanaf 2016 geen papieren jaarstukken meer’ kon u lezen dat u uw jaarrekening vanaf het boekjaar 2016 naar verwachting digitaal moet deponeren. U moet hierbij gebruik maken van Standard Business Reporting (SBR). Kleine ondernemingen kunnen sinds 2007 (vrijwillig) de jaarrekening digitaal deponeren via SBR. Sinds dit jaar is deze software ook beschikbaar voor middelgrote ondernemingen. Onlangs is er een wetsvoorstel gepubliceerd dat uitwerkt wanneer ondernemingen de jaarrekening verplicht digitaal moeten deponeren bij de Kamer van Koophandel. Volgens de planning zal de Tweede Kamer vóór 20 december 2015 stemmen over dit voorstel. De Eerste Kamer stemt vóór 20 april 2016.

De verplichting wordt gefaseerd ingevoerd

Het boekjaar waarin de verplichting voor het eerst van toepassing zal zijn, is afhankelijk van de omvang van uw onderneming. In het wetsvoorstel is bepaald dat de verplichting gefaseerd wordt ingevoerd. Kleine ondernemingen krijgen vanaf het boekjaar 2016 te maken met de verplichting om de jaarrekening via SBR te deponeren. Middelgrote ondernemingen krijgen pas vanaf het boekjaar 2017 te maken met deze werkwijze, omdat de rapportage van deze groep ondernemingen aan meer voorschriften moet voldoen. De meest uitgebreide rapportages worden opgesteld door grote ondernemingen. Zij hoeven de jaarrekening daarom pas vanaf het boekjaar 2019 via SBR te deponeren.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

  • Hoe houdt u uw krediet in de hand?

    U doet aan actief debiteurenbeheer en zorgt er voor dat het bedrijf geen debiteuren heeft die later dan negentig dagen betalen. U zorgt er voor dat de onderneming...

  • Wat is Standard Business Reporting (SBR)?

    Banken zijn overgestapt opt de Standard Business Reporting (SBR). De kans dat er fouten worden gemaakt met dit systeem is een stuk kleiner geworden. SBR is een exclusieve...

Heeft u een vraag over Standard Business Reporting (SBR)?

Frans Jacobs

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en professionele vaardigheden

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar