Verkeerd afgegeven VAR niet uw pakkie-an

14 mei 2010 Door redactie

U kunt aan de hand van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) van een freelancer meestal eenvoudig bepalen of u loonheffingen moet inhouden en afdragen over zijn beloning. Demissionair minister De Jager van Financiën heeft onlangs gezegd dat de zelfstandige verantwoordelijk is als achteraf blijkt dat hij toch een andere VAR had moeten hebben. U hoeft dan dus niet te vrezen voor een naheffingsaanslag.

Als een zzp'er een VAR-wuo (winst uit onderneming) of VAR-dga (directeur-grootaandeelhouder) aan u kan tonen, hoeft u geen loonheffingen in te houden en af te dragen over zijn beloning. Als u geen loonheffingen inhoudt, moet u – onder andere – wel een kopie van de VAR maken en deze in uw administratie bewaren. De Belastingdienst geeft de VAR af op basis van gegevens die de zelfstandig ondernemer aanlevert en controleert deze niet. Blijkt achteraf dat deze gegevens niet kloppen en de zzp'er dus eigenlijk een andere VAR had moeten hebben, dan is de freelancer verantwoordelijk voor de gevolgen! De Jager heeft dit geschreven in een brief als antwoord op Kamervragen.

Aansprakelijkheid niet helemaal uitgesloten

In de wet staat nergens welke partij verantwoordelijk is als een afgegeven VAR niet de juiste blijkt te zijn. Tot nu toe kon de inspecteur dit dus per geval bepalen. Door de brief van De Jager is aan deze vrijheid een einde gekomen. Kan de fiscus echter aantonen dat u had kunnen weten dat de VAR niet klopte, dan kunt u alsnog aansprakelijk worden gesteld.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet DBA
    • Videocollege 6 minuten

    De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op 1 mei 2016 in werking getreden en vervangt het systeem van de Verklaring arbeidsrelaties (VAR). Tot 1 juli 2018 hebben organisaties...

Heeft u een vraag over VAR?

Martin Gast

Financial Planner/Pensioenconsultant

Vido Financial Planning
Adviseur is nu beschikbaar