Vis niet achter het net met bulkmail

30 oktober 2015 Door redactie

Neem in bulkmailings geen links op naar externe domeinen die niet van uw organisatie zijn. Anders heeft u grote kans dat consumenten denken dat het om phishingmails gaat en verdwijnt uw zorgvuldig opgestelde nieuwsbrief of mooie aanbieding regelrecht in de digitale prullenbak. Zonde van al uw moeite!

Elke consument weet inmiddels wel dat hij op zijn hoede moet zijn als hem in gebrekkig Engels wordt gevraagd om binnen 24 uur op een link te klikken, anders wordt zijn creditcard geblokkeerd. Dat mensen tegenwoordig alert zijn op phishingmails en cybercrime heeft ook een keerzijde. Een afzender die ook maar enigszins verdacht lijkt, verdwijnt zonder pardon in de lijst met geblokkeerde afzenders. Probeer uw mooie aanbieding of nieuwsbrief dan nog maar eens onder de aandacht te brengen. 

Tips om betrouwbaarder over te komen met bulkmails

Bulkmails lijken te vaak op phishingmails. Dat zegt het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid. Mailings vol spelfouten, onbekende afzenders en externe scripts maken een bulkmailing algauw verdacht. Wat kunt u doen om zo authentiek mogelijk over te komen met uw bulkmailings? Een aantal tips van het NCSC:

  1. Domein: gebruik altijd een e-mailadres van uw eigen domein in de ‘From’-header van het bericht. Ook als een externe partij namens u e-mail verzendt, kan zij beter een domein van uw bedrijf gebruiken. Als het nodig is, kunt u een subdomein laten aanmaken (‘mail.voorbeeld.nl’ voor ‘voorbeeld.nl’).
  2. Aanhef: gebruik de naam van de ontvanger in de aanhef van de e-mail als deze bekend is. Phishingmails beginnen namelijk vaak met generieke begroetingen (‘Beste klant’) of met de gebruikersnaam (‘Beste gebruiker123’).
  3. Reden van ontvangst: geef duidelijk aan waarom de ontvanger het bericht ontvangt.
  4. Links: laat alle links in bulkmail verwijzen naar uw eigen verzenddomein en maak gebruik van redirects. Bijvoorbeeld, als u mailt van ‘@bulkmail.example.nl’, dan verwijzen alle links naar ‘bulkmail.example.nl’.
  5. Bijlagen: beperk het toevoegen van bijlagen. Bijlagen worden vaak door phishers gebruikt als methode om een computer te besmetten.

In het factsheet ‘Goede bulkmail lijkt niet op phishingmail’ (pdf) van het NCSC vindt u nog meer praktische tips voor mailings. Overigens kunt u ook domeinnamen beschermen tegen phishing (pdf)

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over E-mail?

Suzanne Meijles

Schrijftrainer

ProTaal
Adviseur is nu beschikbaar