Eindejaarsstress voorkomen met goede planning

22 december 2015 Door redactie

Werknemers hebben last van eindejaarsstress: maar liefst 45% heeft het drukker dan gewoonlijk. De meest voorkomende oplossing is overwerken, maar daar zit vlak voor de feestdagen niemand op te wachten. Werkgevers en werknemers kunnen stress op het werk voorkomen door goed te plannen.

Vlak voor en tijdens de feestdagen hebben veel werknemers last van een te hoge werkdruk: de zogenoemde kerst- of eindejaarsstress. 45% van de werknemers heeft het drukker dan gewoonlijk en 25% heeft daar last van. Uit onderzoek van Tempo Team blijkt dat de meeste werknemers tijdens de feestdagen stress ervaren doordat zij het te druk hebben. Ook de vele vrije dagen die collega’s opnemen, zorgen voor stress.

Doorschuiven is niet altijd de oplossing

Bijna 40% van de werknemers geeft aan werk door te schuiven naar januari om zo de eindejaarsdrukte op te vangen. Als zij het daardoor in januari ook nog heel druk hebben, is dat natuurlijk geen goede oplossing. Met een goede vakantieplanning (tool) kan eindejaarsstress deels voorkomen worden. Werkgevers kunnen werknemers ook bijstaan door hun te helpen met plannen en organiseren.

Vrolijke omgeving helpt vrouwen bij kerststress

De meeste mannelijke werknemers kiezen ervoor om kerstdrukte op te vangen met overwerk en flexibele werktijden. Vrouwelijke werknemers proberen juist om het op de werkplek gezellig en sfeervol te maken. Zo kunnen zij de drukte beter aan en ervaren ze dus minder stress. Werknemers tussen de 18 en 35 werken bovendien vaker over dan de vijftigplussers.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
    • Videocollege 12 minuten

    PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

  • Beroepsziekten
    • Videocollege 10 minuten

    Bij beroepsziekten bestaat er een duidelijk verband tussen een ziekte of aandoening en het werk of de arbeidsomstandigheden. Tijdens deze cursus leert u meer over de belangrijkste...

Heeft u een vraag over Werkdruk?

Huub Pennock

adviseur, trainer en coach duurzaam gezond werken

Ergo-balans
Adviseur is nu beschikbaar