Nieuw type spookfactuur in omloop

29 januari 2016 Door redactie

Eén van de bekendste verschijningsvormen van acquisitiefraude is de spookfactuur, oftewel een nepfactuur. Uit een waarschuwing van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) blijkt dat de gegevens uit openbare octrooi- en merkregisters tegenwoordig ook in deze spookfacturen terechtkomen. Uw organisatie moet dus goed opletten bij het inboeken van de facturen.

De laatste tijd zijn openbare merk- en octrooiregisters ook het doelwit van de makers van spookfacturen. Uit deze openbare databanken nemen de kwaadwillende partijen de naam, het adres, de vestigingsplaats, het octrooi, het merk of het model van willekeurige organisaties over in een spooknota. Uw organisatie kan een spookfactuur ontmaskeren (tool) doordat er bijvoorbeeld in kleine letters op de factuur staat ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’. Ook is er wel eens een acceptgiro toegevoegd. Mocht uw organisatie ontdekken dat er sprake is van een spookfactuur, meld dit dan bij de Fraudehelpdesk.

Acquisitiefraude tegen organisaties is strafbaar

Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel dat acquisitiefraude tegen organisaties strafbaar stelt. Naast spookfacturen zijn er nog twee andere vormen van acquisitiefraude (e-learning):

 • Het versturen van een factuur zonder dat er sprake is van een overeenkomst. Dit is een spookfactuur;
 • Het vragen van toestemming voor een advertentie (tool), die achteraf een opdracht of aanbieding blijkt te zijn;
 • Het tegen een groot bedrag laten voorkomen dat de handelsnaam een domeinnaam wordt, terwijl dit plan in werkelijkheid niet bestaat.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Factureren met BTW-berekening
  • Videocollege 24 minuten

  Bij eigentijds ondernemen zijn facturen nauwelijks meer weg te denken. Een goede factuur moet aan bepaalde eisen voldoen. Wat zijn die eisen? Waarom komt het hier op zorgvuldigheid...

 • Aandachtspunten voor de BTW-aangifte
  • Videocollege 12 minuten

  Als u ondernemer voor de BTW bent, moet u in de meeste gevallen periodiek aangifte doen. De meeste BTW-ondernemers moeten per kwartaal hun aangiften indienen. Het is van groot belang...

Heeft u een vraag over Facturen?

Hans Broekhuis

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar