Kabinet gaat late betalers niet straffen

23 februari 2016 | Door redactie

Minister Kamp van Economische Zaken ziet niets in een voorstel van CDA en PvdA om een betaaltermijn van zestig dagen wettelijk afdwingbaar te maken. De minister vreest dat door zo’n maatregel de gemiddelde betaaltermijnen juist zullen oplopen.

De twee partijen waren met het initiatief gekomen omdat ondernemingen in het mkb veel last hebben van afnemers die hun facturen (tool) laat betalen. Zij pleitten voor een wettelijke rente bij een betaaltermijn (tool) van zestig dagen en voor maatregelen om dit afdwingbaar te maken. De minister wees er echter op dat de gemiddelde afgesproken betalingstermijn tussen ondernemingen nu 27,5 dagen is, met een gemiddelde gerealiseerde betalingstermijn van 36,5 dagen. Hij vermoedt dat door een termijn van zestig dagen op zo’n manier tot een wettelijke norm te verheffen, dit de nieuwe standaard wordt, waardoor de betalingstermijnen juist langer worden.

Betalingstermijn zijn de afgelopen jaren al korter geworden

In de brief (pdf) aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat de gemiddelde gerealiseerde betalingstermijn tussen ondernemingen de afgelopen jaren al korter is geworden. Er is nog sprake van een overschrijding van gemiddeld negen dagen, terwijl dit tien jaar geleden nog veertien dagen was. Bovendien wijst de minister op andere alternatieve maatregelen, zoals het initiatief Betaalme.nu (waarmee grote ondernemingen beloven hun kleine leveranciers in het mkb sneller te zullen betalen) en het Meldpunt late betalingen van MKB  Nederland. De minister verwacht dat deze initiatieven zullen bijdragen aan het verder terugdringen van te late betalingen.