Hackers hebben eigen populaire wachtwoorden

16 maart 2016 | Door redactie

Elke keer blijkt dat internetgebruikers kiezen voor eenvoudige wachtwoorden die makkelijk te kraken zijn. Uit een recent onderzoek naar wachtwoorden die hackers gebruiken, blijkt dat er nog veel meer slechte wachtwoorden zijn dan de bekende ‘123456’.

Regelmatig wordt door online beveiligingsbedrijven onderzoek gedaan naar de veiligheid van surfen op internet. En telkens blijkt dat internetgebruikers hardleers zijn; populaire, makkelijke wachtwoorden zijn in de meerderheid. Zo staat ‘123456’ al jaren bovenaan in de top tien van meest gekozen slechte wachtwoorden. Uit recent onderzoek naar de wachtwoorden die hackers het vaakst gebruiken om ergens binnen te dringen, blijkt dat er nog meer ‘domme’ achtwoorden zijn. De top tien van hackers ziet er echter anders uit dan die van de gemiddelde internetter.

Top tien populaire wachtwoorden van hackers

Kennelijk zijn sommige voor de hand liggende wachtwoorden toch veiliger dan wordt aangenomen. Zo deed Rapid7 onderzoek naar de wachtwoorden die hackers gebruiken om in te breken in systemen. Verrassend genoeg ontbraken de populaire slechte wachtwoorden ‘123456’, ‘qwerty’ en ‘abc123’. Het bedrijf analyseerde gedurende een jaar meer dan 200.000 pogingen van hackers om systemen binnen te dringen. Dat resulteerde in het volgende lijstje van populaire wachtwoorden bij hackers: x, Zz, St@rt123, 1, P@ssw0rd, bl4ck4ndwhite, admin, alex,      . (vijf keer spatie gevolgd door een punt) en administrator.

Tips voor veilige wachtwoorden

Nog een keer een paar tips voor een veilig wachtwoord. Gebruik nooit gegevens die bijvoorbeeld via social media makkelijk te herleiden zijn tot uw persoon (tool). Kies dus nooit de naam van uw echtgeno(o)t(e), huisdier, kind of andere familieleden. Ook postcodes en geboortedata zijn te makkelijk. De voorbeelden hierboven in dit bericht ook; dus geen qwerty, abcxyz en andere makkelijk te raden combinaties. Gebruik in plaats van een woord- en cijfercombinatie liever een deel van een zin, dat verkleint de kans op ontdekking aanzienlijk. Zeker als u deze regelmatig verandert.