Ontslag door aanspreken werkgever op camera’s

22 maart 2016 Door redactie

Bij het plaatsen van (verborgen) camera’s moet een werkgever de regels volgen en rekening houden met de privacy van de werknemers. Ook moet hij de OR bij de beslissing betrekken. In een rechtszaak ontdekten een paar werknemers een verborgen camera en besloten om hun werkgever hierop aan te spreken. Dat kwam ze duur te staan, omdat de werkgever ze daarop wilde ontslaan.

Voor het ophangen van camera’s in de organisatie moet de werkgever een goede reden hebben. Ook moeten de werknemers op de hoogte zijn van het cameratoezicht. Verborgen camera’s zijn daarom een laatste redmiddel. Toch besloot een werkgever in een recente rechtszaak om verborgen camera’s te plaatsen, omdat er wel eens geld en spullen verdwenen. Toen een paar werknemers de camera’s ontdekten, hield de organisatie een informatiebijeenkomst over het gebruik van de camera’s.

Privacyregels geschonden

De werknemers waren na de bijeenkomst niet overtuigd en stuurden een brief met 17 handtekeningen waarin stond dat de privacyregels (tool) werden geschonden en of de camera’s konden worden verwijderd. Als er een goede reden was voor de camera’s, hoorden ze die graag. Vervolgens kwam de directie erachter bij wie het initiatief voor de brief lag. Een paar maanden later werden de drie betreffende werknemers op non-actief gesteld.

OR betrekken bij inzet camera’s

De werkgever stapte naar de kantonrechter om de arbeidsovereenkomsten te laten ontbinden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Hierbij was de brief een reden evenals een onderzoek naar het slecht functioneren van de drie. De rechter oordeelde dat de werkgever ernstig verwijtbaar had gehandeld naar aanleiding van de brief. De ondervraging van de werknemers hierbij leek op intimidatie en non-actiefstelling was een te zware straf.

Billijke vergoeding van € 48.000

Bij het plaatsen van de camera’s had de werkgever zich niet gehouden aan de voorwaarden uit de Wet bescherming persoonsgegevens en de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Zo was de OR niet ingelicht, omdat die er niet was. De organisatie had onvoldoende zijn best gedaan om aan de WOR te voldoen en had de inzet van camera’s anders in ieder geval in een bijeenkomst met de werknemers de meningen moeten peilen.
De rechter ontbond de contracten, maar kende twee werknemers een billijke vergoeding toe van € 15.000 ieder (naast de transitievergoeding). De derde werknemer kreeg een vergoeding van € 48.000 na twintig jaar dienstverband.
Rechtbank Noord-Nederland, 24 februari 2016, ECLI (verkort): 713,  715

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • AVG: een introductie
    • Videocollege 14 minuten

    De AVG is vanaf 25 mei 2018 van toepassing en iedere organisatie moet hieraan voldoen. Onderschat niet de aanpassingen die uw organisatie hiervoor moet doen, want het zal een grote...

  • AVG: het recht om vergeten te worden
    • Videocollege 7 minuten

    Door de AVG gelden er nieuwe en aangescherpte regels wat betreft de persoonsgegevens van betrokkenen. Een veelbesproken onderwerp gaat over het recht om vergeten te worden. Wat houdt...

Heeft u een vraag over Privacy op het werk?

Marjol Nikkels

Specialist Sociale Wetgeving

CS Opleidingen
Adviseur is nu beschikbaar