EU komt met hervormingsplannen BTW

7 april 2016 | Door redactie

De Europese Commissie (EC) heeft onlangs het hervormingsplan voor de toekomst van het huidige EU-BTW-stelsel gepresenteerd. Het stelsel moet eenvoudiger, fraudebestendiger en bedrijfsvriendelijker worden. Hiertoe gaat de EC onder andere BTW-fraude nog strenger aanpakken en moet er meer flexibiliteit ten aanzien van de BTW-tarieven en een versoepeling van de regels voor grensoverschrijdende e-commerce komen.

De EC stelt maatregelen voor om het BTW-stelsel in de Europese Unie (EU) te hervormen. De regels moeten gaan aansluiten bij de hedendaagse digitale tijd en de administratieve lasten moeten worden verlaagd. Ook is de BTW-fraude (tool) een doorn in het oog van de commissie. De commissie wil onder andere dat de lidstaten meer met elkaar gaan samenwerken en komt in de loop van dit jaar met voorstellen hiervoor. Zo wil ze de jaarlijkse grensoverschrijdende fraude met ongeveer 80% verminderen. De EC wil daarnaast dat lidstaten meer flexibiliteit krijgen in het vaststellen van de BTW-tarieven. In de plannen is geen plaats voor aanpassing van de huidige verlaagde en nultarieven.

Grensoverschrijdende e-commerce wordt makkelijker

De huidige BTW-regels voor grensoverschrijdende e-commerce zijn ook te ingewikkeld. De EC vindt dat bedrijven in de EU een concurrentienadeel hebben door de huidige BTW-regels op bedrijven uit niet-EU-landen op dat gebied en komt met maatregelen om de grensoverschrijdende handel makkelijker te maken. Verder stelt zij voor om de tarieven voor publieke publicaties ook te laten gaan gelden voor elektronische publicaties. De commissie komt in 2016 en 2017 met de voorstellen voor grensoverschrijdende e-commerce en andere toekomstplannen.