Controleer of uw organisatie eerlijk werkt

22 april 2016 Door redactie

Illegaal werk, onderbetaling, schijnconstructies en uitbuiting komen in Nederland nog te vaak voor. Werkgevers en opdrachtgevers die zeker willen weten dat ze zich hieraan niet schuldig maken en dat ze aan alle wettelijke eisen voldoen, kunnen een digitale zelfinspectie ‘eerlijk werken’ van de Inspectie SZW uitvoeren.

De Inspectie SZW heeft een digitale tool ontwikkeld waarmee werkgevers en opdrachtgevers kunnen controleren welke wettelijke voorschriften voor hun situatie van toepassing zijn en welke maatregelen ze nog moeten treffen om eraan te voldoen. Zo moeten werkgevers en opdrachtgevers zich houden aan de Wet arbeid vreemdelingen (WAV), de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) (tool), de Arbeidstijdenwet (ATW) (tools) en de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Deze wetten bestrijden illegaal werk, onderbetaling, schijnconstructies en uitbuiting.
OR-leden hebben een controlerende taak op de naleving van deze wetten en kunnen daarom slim gebruikmaken van de zelfinspectie.

Zelfinspectie laat uitzonderingsgevallen buiten beschouwing

De zelfinspectie ‘eerlijk werken’ is te gebruiken op de computer, tablet en smartphone. De Inspectie SZW heeft de digitale tool voorgelegd aan verschillende brancheorganisaties en experts. Heel bijzondere situaties laat de zelfinspectie buiten beschouwing. Werkgevers of opdrachtgevers die te maken hebben met zo’n uitzonderlijke situatie kunnen voor meer informatie contact opnemen met hun arbodienst, de brancheorganisatie of met het informatiepunt van de Rijksoverheid. 

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet aanpak schijnconstructies
    • Videocollege 12 minuten

    De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) is ingevoerd met als doel om vormen van uitbuiting van, onderbetaling van en illegaal werk door werknemers tegen te gaan. Zo is er sprake van...

  • Verbod op inhoudingen en verrekeningen
    • Videocollege 6 minuten

    Per 1 januari 2017 geldt het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het minimumloon, dat onderdeel is vanwege de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Vanaf deze datum is het...

Heeft u een vraag over Wet aanpak schijnconstructies (WAS)?

Elke Schulting

Adviseur Belonen en Organisatie-ontwerp

STYR & company
Adviseur is nu beschikbaar