De ramadan begint binnenkort

2 mei 2016 Door redactie

Op 6 juni start de ramadan weer. Zijn er binnen uw organisatie werknemers die willen deelnemen aan deze islamitische vastenmaand, dan zijn er verschillende manieren om hen daarbij te ondersteunen. Dat is ook in het belang van de organisatie aangezien het vasten invloed kan hebben op het functioneren van werknemers. Denk aan veilige werkomstandigheden!

Tijdens de ramadan onthouden deelnemers zich tussen de schemer voor zonsopkomst en zonsondergang van eten, drinken, roken en vrijen. Dit doen ze in de tussenliggende periode wat ten koste kan gaan van het aantal uren slaap. Werknemers kunnen door het vasten en het slaapgebrek concentratieproblemen krijgen. Dit kan – bijvoorbeeld bij zware werkzaamheden of het werken met machines – tot gevaarlijke situaties leiden.

Maatregelen te nemen om vastende werknemers te helpen

Het kan daarom geen kwaad om tijdelijk enkele maatregelen te nemen om vastende werknemers te helpen om ook tijdens de ramadan goed te functioneren. Zo kunnen vastende werknemers tijdelijk lichte of minder risicovolle werkzaamheden verrichten. Ook is het een optie om de werktijden (voor zover dat nodig en mogelijk is) af te stemmen op de vastentijden zodat vastende werknemers in de gelegenheid zijn om te eten en drinken zodra dat is toegestaan. Houd echter de Arbeidstijdenwet (ATW) (tools) in de gaten! Bij een (tijdelijke) verandering van arbeidstijden moet de werkgever de ondernemingsraad om instemming vragen.

De officiële start van de ramadan in 2016

Wanneer de ramadan precies start, hangt officieel af van de stand van de maan. Voor Marokkaanse moslims begint deze vastenperiode zodra de nieuwe maan is waargenomen. Dit zal waarschijnlijk rond 6 juni zijn. Turkse moslims hanteren meestal een vaste kalender met vastendata en -tijden.

Proefabonnement MT Rendement

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Ramadan?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Haagstate Advocaten N.V.
Adviseur is nu beschikbaar