Transitievergoeding kan soms in de vrije ruimte

9 mei 2016 Door redactie

Een transitievergoeding of ontslagvergoeding die de werkgever aan een vertrekkende werknemer moet betalen, moet in principe normaal worden belast. Maar soms mag dit loon uit vroegere dienstbetrekking toch in de vrije ruimte.

De werkkostenregeling is bedoeld voor loon uit tegenwoordige dienstbetrekking. Loon uit vroegere dienstbetrekking valt er dus niet onder. Dat betekent dat de transitievergoeding die werkgevers moeten betalen aan werknemers die na minimaal twee jaar dienstverband onvrijwillig uit de organisatie vertrekken, niet in de vrije ruimte kan worden gestopt. Hetzelfde geldt voor een ontslagvergoeding bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Deze vertrekvergoedingen zijn loon uit vroegere dienstbetrekking.

Ontslagvergoeding in combinatie met eindafrekening

Het gevolg is dat uw organisatie gewoon loonbelasting/premie volksverzekeringen moet inhouden op de vergoeding. Over loon uit vroegere dienstbetrekking hoeft uw organisatie geen premies werknemersverzekeringen te betalen, maar de werkgever is wel 6,75% werkgeversheffing Zorgverzekeringswet verschuldigd.
Er is echter één situatie waarin loon uit vroegere dienstbetrekking wel in de vrije ruimte kan. Voor de werknemer is het dan sowieso onbelast. De werkgever betaalt pas belasting (in de vorm van 80% eindheffing) voor zover hij méér dan 1,2% van de fiscale loonsom van de organisatie in de vrije ruimte heeft ondergebracht. Het aanwijzen van loon uit vroegere dienstbetrekking als eindheffingsloon is toegestaan als de werknemer naast de vertrekvergoeding ook nog loon uitbetaald krijgt waarop de arbeidskorting van toepassing is. Het is dus aan te raden om de eindafrekening – met bijvoorbeeld de afkoop van de niet-opgenomen vakantiedagen en opgebouwde vakantiebijslag – tegelijk met de transitievergoeding aan de werknemer uit te betalen.

Vergoeding moet voldoen aan gebruikelijkheidstoets

Er zit één addertje onder het gras: om de transitie- of ontslagvergoeding in de vrije ruimte (tools) onder te mogen brengen, moet de vergoeding wel aan de gebruikelijkheidstoets (tool) voldoen. Dat betekent dat het gebruikelijk moet zijn dat de werknemer zo’n vergoeding belastingvrij krijgt. De Belastingdienst heeft dit in eerdere specifieke gevallen goedgekeurd.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • WWZ deel 5: Transitievergoeding
  • Videocollege 10 minuten

  In deze korte cursus wordt er dieper ingegaan op de transitievergoeding. Nu de WWZ is ingegaan, zijn er een aantal zaken rond het ontslag en de ontslagvergoeding veranderd. Deze cursus...

 • Uitdiensttreding van werknemers
  • Videocollege 7 minuten

  In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

 • Ontslag op staande voet: wat nu?
  • Videocollege 12 minuten

  Hoewel u natuurlijk hoopt dat het nooit gebeurt, kan er in uw organisatie iets vervelends voorvallen. En voor u het weet roept een werknemer in hevige gemoedstoestand ‘dat hij...

[MB_prinsjesdag]

Heeft u een vraag over Transitievergoeding?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar