Slechthorendheid: reden voor afwijzing?

17 juni 2016 Door redactie

Een werkgever kan discrimineren door een sollicitant af te wijzen om een gehoorbeperking, ook als hij dit besluit neemt uit veiligheidsoverwegingen. Dit stelt het College voor de Rechten van de Mens.

Een sollicitant stapte naar het College nadat hij was afgewezen door het uitzendbureau Tempo-Team. Het bureau had de man uitgenodigd voor een gesprek voor de functie van orderpicker in een distributiecentrum. De sollicitant kampte met slechthorendheid (tool), maar daar wist Tempo-Team van; het was vooraf geen reden om de kandidaat af te wijzen. De opdrachtgever werkte vaker met arbeidsbeperkten. Na het gesprek in het distributiecentrum kreeg de sollicitant een rondleiding op de werkvloer. Hieruit concludeerde Tempo-Team dat het gehoorprobleem zowel de sollicitant als anderen te veel in gevaar zou kunnen brengen.

Kans op ongelukken door drukte op de werkvloer

In haar verweer gaf Tempo-Team aan dat het altijd erg druk was op de werkvloer en er regelmatig ongelukken (tool) plaatsvonden. In het distributiecentrum reden onder meer trucks die weinig geluid maakten en er viel ook weleens een pallet van een stelling. Voor een slechthorende werknemer die deze gevaren minder snel zou bemerken, zouden de veiligheidsrisico’s te groot zijn. Bovendien werden veiligheidsinstructies mondeling overgebracht, via speakers en werknemers. De werkgever kon geen goede voorzieningen bedenken die de risico’s voor de slechthorende zouden wegnemen.

Uitzendbureau verzuimt beperking te onderzoeken

Het College voor de Rechten van de Mens concludeerde dat Tempo-Team en het distributiecentrum de afwijzing hadden gebaseerd op aannames: ze hadden de invloed van de gehoorbeperking en eventuele benodigde aanpassingen niet met de sollicitant besproken. Ook hadden ze geen onderzoek gedaan. Dit was wel nodig om het onderscheid te kunnen rechtvaardigen. Bovendien gaf Tempo-Team aan dat de sollicitant verder geschikt was voor de functie. Het College beoordeelde de afwijzing daarom als een verboden onderscheid (tool) op grond van handicap of chronische ziekte.
College voor de Rechten van de Mens, 26 mei 2016, Oordeel: 2016-46

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
    • Videocollege 12 minuten

    PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

  • Discriminatie signaleren op de werkvloer
    • Videocollege 12 minuten

    Het opsporen en aanpakken van discriminatie is een grote uitdaging. Vaak gebeurt het namelijk niet in de openbaarheid, waardoor het bijna onmogelijk is om het te signaleren en aan te...

Heeft u een vraag over Discriminatie?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar