Gegevens delen via Uniforme Pensioenaangifte?

20 juni 2016 | Door redactie

Er wordt al lang gewerkt aan Uniforme Pensioenaangifte (UPA). Inmiddels is deze manier om het delen van pensioeninformatie tussen werkgevers en pensioenuitvoerders aan te laten sluiten op de loonaangifte, in een vergevorderd stadium.

De Pensioenfederatie werkt al sinds 2011 aan een manier om pensioeninformatie op een uniforme manier uit te wisselen tussen werkgevers en pensioenfondsen. Zo’n standaardwerkwijze kan namelijk flink wat administratieve rompslomp schelen. Mogelijk kunnen dan zelfs de pensioenkosten omlaag. Intussen zijn er een aantal stappen in de goede richting gezet: zo heeft de Pensioenfederatie de inhoud van de Uniforme Pensioenaangifte afgehamerd. Deze is gebaseerd op de aangifte loonheffingen die uw organisatie naar de Belastingdienst stuurt, aangevuld met een aantal velden met specifieke pensioeninformatie, zoals:

Automatisch aanleveren uit het salarispakket

Voor veruit de meeste pensioenfondsen zijn de gegevens uit de UPA voldoende om de pensioenregeling te kunnen uitvoeren. Het aanleveren gebeurt dan automatisch vanuit het salarispakket (tool). Per 1 januari 2017 gaan een aantal pensioenuitvoerders met de UPA werken. Om dit mogelijk te maken wordt de software dit jaar bij alle softwareontwikkelaars aangepast en getest.