Extra maatregelen naast Nationaal Hitteplan

26 augustus 2016 | Door redactie

Ondanks het Nationaal Hitteplan zijn er organisaties die onvoldoende rekening houden met kwetsbare werknemers. Aanhoudend hoge temperaturen kunnen bij hen gezondheidsklachten veroorzaken. Werkgevers moeten daarom de arbeidsomstandigheden aanpassen. Ook binnen kan het te warm worden, ook zonder hittegolf.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor aanhoudend warm weer het Nationaal Hitteplan. Dat geeft aanbevelingen voor kwetsbare groepen om gezondheidsklachten tijdens warm weer te voorkomen. Werkgevers moeten dan de arbeidsomstandigheden aanpassen. Kwetsbare groepen werknemers zijn werknemers met een chronische ziekte en zwangere werkneemsters. Ook werknemers die in de buitenlucht werken en zwaar fysiek werk doen, hebben last van warm weer. Niet alleen werken in de zon brengt risico’s met zich mee, ook de luchtkwaliteit is slechter. Kans op smog door ozon neemt toe en dus het risico op luchtwegklachten.

Maatregelen voor binnenklimaat

Maar ook binnen kan de temperatuur hoog oplopen. Daarvoor hoeft er geen hittegolf te zijn. Veel klimaatbeheersingssystemen staan verkeerd afgesteld. Dat laat zich niet snel aanpassen als panden opwarmen door een week zomers weer. Met eenvoudige maatregelen kunt u een tijdelijke temperatuurstijging in kantoren verlichten. Door ’s nachts ventilatoren aan te zetten, kan afgekoelde lucht door de ruimtes geblazen worden. Voor alle panden geldt dat het op de begane grond koeler is dan op de bovenste verdieping. Verplaats werkzaamheden als het kan en pas de arbeidstijden aan. Ook kan het schelen om apparaten en verlichting zo veel mogelijk uit te schakelen.