Toch BTW-aftrek ondanks gebrek factuur

10 oktober 2016 | Door redactie

Als een factuur een gebrek heeft, mag een BTW-ondernemer in ons land vaak de BTW niet aftrekken. Het Europese Hof van Justitie heeft nu aangegeven dat deze regel te streng is en dat de BTW toch mag worden afgetrokken als de ondernemer met aanvullende stukken deze aftrek kan aantonen.

Het Europese Hof van Justitie heeft in twee zaken aangegeven dat landen niet zomaar de BTW-aftrek kunnen weigeren enkel en alleen omdat een factuur niet aan de factuurvereisten (tool) voldoet. Een belastingplichtige moet de aftrek namelijk ook kunnen bewijzen aan de hand van aanvullende documentatie. In de ene zaak van het Hof was het BTW-identificatienummer niet opgenomen en in de andere zaak was sprake van een gebrekkige omschrijving van de geleverde diensten. De fiscus weigerde door deze gebreken de aftrek van de BTW.

Gebreken in factuur geen reden voor weigering aftrek

Deze uitspraken zijn een verruiming van het Nederlandse beleid. In ons land worden lichte gebreken nog wel eens toegestaan, maar de uitspraken van het Hof gaan een stuk verder. Gebreken in een factuur zijn namelijk geen absolute reden om aftrek te weigeren. Maar hoever deze gebreken mogen gaan om nog te voldoen aan de definitie van een factuur in de BTW-richtlijn, daar moet nog wel wat duidelijkheid over komen.