Tweede Kamer aan zet bij hoger minimumjeugdloon

17 oktober 2016 Door redactie

De Tweede Kamer mag zich gaan buigen over het wetsvoorstel dat het minimumjeugdloon verhoogt en de leeftijd waarop werknemers recht krijgen op het volledige minimumloon verlaagt. Het wetsvoorstel is ook openbaar geworden.

In het wetsvoorstel staat hoe de kabinetsplannen om het wettelijk minimumloon voor 18- tot en met 20-jarigen stapsgewijs te verhogen, vorm krijgen. Zoals eerder al aangekondigd was, is het de bedoeling om per 1 juli 2017 de eerste stap van de stapsgewijze verhoging in te voeren. Per die datum krijgen 22-jarige werknemers recht op het volledige minimumloon (tools). Alleen als na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel, gaan de wijzigingen daadwerkelijk door. 

Regels stukloon en meerwerk aangepast

In het wetsvoorstel worden ook de regels voor stukloon en meerwerk aangepast:

 • Werknemers die per stuk betaald krijgen, moeten voor hun werktijd minimaal het wettelijke minimumloon verdienen. Dat geldt dus ook voor werknemers die langzamer werken dan gemiddeld. Zij verdienen nu vaak minder dan het minimumloon per uur.
 • Werknemers die meer werken dan een voltijd werkweek, moeten voor hun meeruren minimaal het wettelijk minimumloon verdienen. Een werknemer die precies het minimumloon verdient en in een bepaalde week 50 uur werkt, terwijl een voltijd werkweek bij zijn organisatie 40 uur bedraagt, krijgt dan een vierde van zijn loon extra.

In het wetsvoorstel herziening Wet minimumloon (pdf) staat ook dat er in de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL) een compensatie voor de verhoging van het wettelijk minimumloon voor jongeren wordt opgenomen.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Lage-inkomensvoordeel
  • Videocollege 8 minuten

  Het lage-inkomensvoordeel (LIV) is onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL). Werkgevers ontvangen deze tegemoetkoming als zij werknemers in dienst hebben met een salaris...

 • Wet aanpak schijnconstructies
  • Videocollege 12 minuten

  De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) is ingevoerd met als doel om vormen van uitbuiting van, onderbetaling van en illegaal werk door werknemers tegen te gaan. Zo is er sprake van...

 • Verbod op inhoudingen en verrekeningen
  • Videocollege 6 minuten

  Per 1 januari 2017 geldt het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het minimumloon, dat onderdeel is vanwege de Wet aanpak schijnconstructies (WAS). Vanaf deze datum is het...

Heeft u een vraag over Minimumloon?

Henk ten Hove

Senior Salarisadviseur

216 Accountants
Adviseur is nu beschikbaar