Ontslag op staande voet kan soms later nog

9 juni 2010 Door redactie

Een week geleden las u op deze site over een agressieve medewerker die na een incident op staande voet ontslagen werd. Toen hij het ontslag op staande voet aanvocht omdat de werkgever hem pas een week na het incident op straat zette, kreeg hij gelijk van de rechter. Maar niet omdat de werkgever het ontslag op staande voet te laat had gegeven. Ook na een week kan er dus nog sprake zijn van 'op staande voet'.

Ontslag op staande voet moet u altijd 'onverwijld' geven. Als er een dringende reden is die onmiddellijk ontslag rechtvaardigt, is het immers ook dringend dat de medewerker onmiddellijk vertrekt. Toch kan ontslag op staande voet in bepaalde omstandigheden ook na een week nog worden aangezegd. In de zaak waarover het bericht van 2 juni ging, besloot het hof dat de werkgever het ontslag op staande voet wel snel genoeg gegeven, ook al gebeurde dat pas een week na het voorval.

Voor zaken in het buitenland

Volgens het hof had de werkgever voldoende aannemelijk gemaakt dat de directeur die belast was met personeelszaken ten tijde van het voorval en kort daarna voor zaken in het buitenland was. De andere directeur was op de dag van het incident buiten kantoor relaties aan het bezoeken. Het was daarom niet mogelijk om onmiddellijk maatregelen te nemen. Dus, als u op zakenreis bent en bij terugkeer op het werk blijkt dat u iemand op staande voet moet ontslaan, dan kan dat wel, als de reden maar dringend genoeg is.

Proefabonnement MT Rendement